Artikeln publicerad: 090408
Självförsvarsprofet fyller 85 år



Det moderna svenska självförsvarets upphovsman KURT DUREWALL fyller 85 år den 9 april 2009. Var firar han sin bemärkelsedag? Jo, naturligtvis på ett träningsläger. Denna gång är han gästinstruktör på Ju-Jutsu Kais stora påskläger i Linköping med ca 400 deltagare som alla har glädjen att få ta del av Kurts enorma kunskaper inom såväl självförsvar som arbetsteknik.

Starten till det hela var en skollärare på Gotland som 1937 visade Kurt boken "Jiu-Jitsu Tricks" av Viking Cronholm (som förde in Jiujitsun till Sverige). Denna boken tände gnistan och påbörjade Kurts livslånga arbete inom jiujitsun.

Att kunna försvara sig, kunna skydda sig och andra mot onödiga belastningar samt att kunna bygga upp ett självförtroende för vad man kan blev en röd tråd genom hela Kurts verksamhet vilket man förstår när man läser hans huvudprincip. "att med minsta möjliga kraft nå största möjliga effekt utan att förorsaka smärta eller skada"



För 50 år sedan, juni 1959, vann Ingemar Johansson VM-bältet i tungviktsboxning. Kurt var med i USA som Edwin Ahlqvist specielle pressfotograf och förutom att han fotograferade både Ingmars och Floyds träningar och den stora matchen hann han också träna för den kända japanska instruktör-professor Kiyose Nakae. Efter en tids intensivträning vann även Kurt sitt bälte, ett svart bälte i jiujitsu, det första att utdelas till någon inom Norden.
Kurts bilder från Ingemars VM, och hans väg dit, har nu blivit en bok med underrubriken "En pressfotografs fokus på boxningslegenden Ingemar Johansson"

Från jiujitsuns principer och starten av Svenska Jiujitsuförbundet 1971 har Kurt utvecklat en arbetsteknik som är känd under namnet Durewall-metoden. En teknik som skonar både patient och personal från belastningsskador. Detta spreds från vården till industrin och idag använder många företag inom varierande yrken hans metoder och principer för att underlätta arbetet och vardagen, vilket lett till en minskning av skador. Ett exempel är Poststyrelsen som klarade sig från ett miljonvite genom att utbilda ett trettiotal instruktörer som i sin tur lärde ut arbetsmetoden på sina arbetsplatser med mycket gott resultat.

Självklart används även Durewalls jiujitsuprinciper inom de flesta yrken där hot och våld tyvärr är en del av vardagen för personalen. Även här för att skydda både personal och patient.

1999 nådde Kurt den högsta graden i jiujitsu, 10 Dan (rött bälte), och nu på påsklägret kommer han att undervisa tillsammans med sin tidigare elev Hans Greger från Stockholm, som förra året uppnådde samma gradering. Detta blir premiär i Sverige för ett träningsläger där två instruktörer innehar 10 Dan.

För Kurt är det den absolut bästa platsen att få fira sin högtidsdag. Tillsammans med vetgiriga och intresserade deltagare i alla åldrar - det kan inte bli bättre!tgiriga och intresserade deltagare i alla åldrar - det kan inte bli bättre!