Artikeln publicerad: 090408
Ny undersökning visar: Tandläkarskräck dämpas av TV på kliniken

TV-skärmar på landets tandvårdsklinker blir allt vanligare. En positiv effekt är att patienter som känner obehag inför besöket upplever TV:n som avkopplande och lugnande. Det visar en ny undersökning som gjorts på väntrumskanalen Dentvision. Resultatet stämmer även överens med erfarenheter från kliniker som specialiserat sig på patienter med tandvårdsrädsla.

I samband med en publikundersökning som gjordes av undersökningsföretaget GfK i januari i år ställdes även frågan om hur patienterna upplevde skärmarna på kliniken. Undersökningen omfattade 500 patienter på 10 klinker på 8 olika orter i Sverige.

Av de patienter som upplevde obehag av att gå till tandläkaren uppgav nästan varannan patient spontant att TV skärmen i väntrummen och behandlingsrummen var ”avkopplande/lugnande”. Var femte patient sade spontant att skärmen ”gav distraktion under behandlingen”

Tandläkare Pia Lif-Bimer arbetar på Specialistkliniken för narkos och behandling av tandvårdsrädsla i Stockholm och har Dentvision i sitt behandlingsrum. Pias erfarenheter av skärmen stämmer överrens med undersökningens resultat.

– Jag blev positivt överraskad över effekten som skärmen har på mina patienter, säger tandläkare Pia Lif-Bimer. Flera patienter har spontant kommenterat att de får lättare att fokusera bort från behandlingen och att TV:n hjälper dem att slappna av.

Pia Lif Bimer berättar också att hon märker att det speciellt är natur- och djurreportagen som uppskattas, men att även reklaminslagen engagerar.

– För oss har skärmen blivit en del av den arsenal av åtgärder, ytterligare ett redskap, som hjälper våra patienter att slappna av under tandläkarbesöket.

Dentvision är en väntrumskanal som visar en mix av lättsamma reportage, klinikinformation och reklaminslag. Den finns idag med över 1100 platta TV-skärmar på mer än 700 kliniker över hela Sverige. Klinikerna kan även välja att montera en skärm i taket ovanför behandlingsstolen, vilket 8 av 10 kliniker som installerar systemet gör idag. Kanalen drivs av företaget Procast Media AB.

Pressmeddelande från: Procast Media AB