Artikeln publicerad: 090407
Debatt: Patientsäkerheten hotas med nya färdtjänstavtalet!

Från och med 1 april ska 500 färdtjänstsamtal om dagen från Västra Götaland kopplas till ett call-center i Moldavien, som sedan ska guida bilarna till rätt adress. Den största anledningen till beslutet sägs vara ekonomin. Det som oroar oss i Sjukvårdspartiet är dock i första hand patientsäkerheten. I Moldavien sitter personal som läst svenska i ett halvår och utan någon större lokalkännedom eller kunskap om det svenska samhället. Hur ska man, under dessa omständigheter, kunna begära att dessa personer på ett funktionellt och professionellt sätt skall kunna klara sina nya arbetsuppgifter?

Vid det senaste mötet i regionfullmäktige ställde jag en fråga till ordföranden i Västtrafik, Leif Blomqvist, om det nya färdtjänstavtalet och hotet mot patientsäkerheten. Han försäkrade att det är ett bra avtal och att det inte ska vara någon fara för patientsäkerheten. Frågan är om invånarna i Västra Götaland helt kan lita på det löftet?

I Stockholm har man slutit ett liknande färdtjänstavtal, där verksamheten lokaliserats ut till Moldavien. Resultatet förskräcker. Antalet klagomål har det senaste året mer än fördubblats - vilket också gjort att Stockholms Läns Landsting valt att inte förlänga avtalet.

Från och med den 1 april börjar ändå ett liknande avtal att gälla i Västra Götaland, ett avtal vars idé bygger på billiga beställningscentraler för färdtjänst, sjukresor och annan anropsstyrd trafik. Frågan är om det blir vare sig billigare eller bättre i förlängningen? Billigare kan det kanske tänkas bli - i ett första skede - om allt fler drar sig för att anlita en utlandsväxel, där språkförbistringarna gör att det ofta blir fel i beställningen. Lokalkännedomen från personerna i Moldavien kan ju rimligtvis inte heller vara lika stor som om man bor i trakten.

Vad som oroar mig allra mest är dock hotet mot patientsäkerheten, speciellt för äldre och handikappade. De kanske inte alltid själva kan göra sig förstådda. Hur handskas man till exempel med en dement person om man bara släpper av denne vid en sjukvårdsinrättning och personen ifråga inte ens vet var han är? Ansvaret för att det nya färdtjänstavtalet inte blir är hot mot patientsäkerheten vilar nu tungt på majoritetspartierna i regionen, det vill säga Socialdemokratern, Centern och Folkpartiet!

Anitha Welander - Sjukvårdspartiet