Artikeln publicerad: 090407
Vårvärmen drar igång pollensäsongen

Nu har värmen kommit till Sverige och med den pollensäsongen. Många känner redan av sin allergi. Nästäppa och klåda i ögon är vanliga symptom, men allergiker bör även se upp med viss mat under pollensäsongen.

Att många allergiker märkt av pollensäsongen syns tydligt i Apotekets försäljningsstatistik av allergiläkemedel.

- I Västra Götaland har försäljningen ökat med 145 procent jämfört med förra månaden. Det är bland de största ökningarna i landet och ökningen följer tydligt vårvärmens ankomst och var det är mest pollen i dagsläget. Skillnaderna mellan olika län är stor och det syns att säsongen har startat i södra och västra Sverige och nu är på väg uppåt i landet, säger Mikael Nilsson, kategorichef på Apoteket AB.

Vanliga symptom vid pollenallergi är rinnsnuva, nästäppa, nysattacker och trötthet. Det finns flera receptfria läkemedel som kan lindra din allergi, och på Apotekets webbplats hittar du också råd om hur du på andra sätt kan må bättre. Här finns även Pollenprognosen som uppdateras varje dag med uppgifter från SMHI. www.apoteket.se

För pollenallergiker ökar även risken för allergiska reaktioner mot mat. Var därför uppmärksam på vad du äter, framför allt när det gäller grönsaker och frukt. Till exempel kan morötter, äpplen och nötter i samband med pollensäsongen skapa allergiska reaktioner hos personer som annars inte är överkänsliga mot just dessa.

Fenomenet kallas allergisk korsreaktion och beror på att det i pollenkornet finns ämnen som liknar det som finns i födoämnet. De vanligaste symptomen är klåda och blåsor i munnen men även svullnad i läppar och hals. För att slippa korsreaktion rekommenderar Apoteket att behandla pollenallergin och undvika dessa födoämnen.

Fler tips och en lista på de födoämnen som kan ge allergiska reaktioner hittar du på www.apoteket.se.

Pressmeddelande från: Apoteket AB