Artikeln publicerad: 090402
Skövdestudenter designade ny kaffemugg åt plasttillverkaren Promens

Eleonor Wibeck är en av designingenjörsstudenterna från Högskolan i Skövde som tillsammans med sina kamrater tagit fram förslag till nya kaffemuggar för plastföretaget Promens i Lidköping.

- Den entusiasm och kompetens som vi mött i samarbetet med designstudenterna från Högskolan i Skövde har verkligen överraskat oss positivt. Det är inte alls omöjligt att vi kan komma att producera den kaffebägare som är resultatet av ett av projekten, säger Carsten Billeschou, VD för plasttillverkaren Promens i Lidköping.

Bägare för kaffemaskiner
Promens är en av Lidköpings större industrier. Företaget, som ingår i en internationell koncern med huvudsäte på Island, är specialiserat på plastförpackningar för livsmedelsindustrin.
- Att ta fram förslag på en ny bägare för kaffemaskiner var ett av flera uppdrag som vi gav till studenterna från designingenjörsprogrammets tredje årskurs, säger Carsten Billeschou.

Ölglas och äggkartonger i plast
De andra tre projekten handlade om att designa ett nytt, fräschare ölglas än de som finns i plast idag. Dessutom att hitta nya användningsområden för den typen av bägare som t ex används för risifrutti. Slutligen att ta fram en ny äggkartong i plast. Alla produkterna skulle kunna produceras i Promens befintliga maskinpark.

Idéer från verkligheten
- Att göra projekt med företag ingår i en av höstkurserna för våra treor. Det är lite träning inför det examensarbete studenterna gör under sin sista termin, säger Christian Bergman, programansvarig på designingenjörsprogrammet vid Högskolan i Skövde. Han berättar att det händer då och då att företag snappar upp idéer från de uppdrag studenterna gjort "ute i verkligheten".
- Det är alltid roligt att kunna skapa saker tillsammans med industrin, det är givande för båda parter. Det är samtidigt ett tecken på att vi på Högskolan i Skövde jobbar rätt, att det i praktiken går att omsätta de teorier som vi lär våra studenter.

Pressmeddelande från: Högskolan i Skövde