Artikeln publicerad: 090401
Idag träder Ipred-lagen i kraft - skydda ditt trådlösa hemmanätverk mot intrång

Allt fler har insett fördelen med trådlösa nätverk och går i allt större grad över från trådbundet. I och med detta dyker det också upp nya hot. Ipred-lagen, som träder i kraft idag, innebär ett större ansvar för den enskilde konsumenten än tidigare.

- Med Ipred-lagen blir det ännu viktigare att säkra sin trådlösa router. Det gäller att hindra utomstående att ladda ned olagligt material via din egna Internetaccess, säger Fredrik Wells, produktchef på routerleverantören D-Link, och delar med sig av några konkreta tips.

- Att skydda sig mot olaga intrång är relativt enkelt och det tar inte lång tid att säkerställa ett fullgott skydd. Har du genomfört våra fem säkerhetstips och kompletterat med att använda fasta ip-adresser istället för att routern automatiskt delar ut adresser, har du gjort vad man kan förvänta sig av en vanlig användare, avslutar Fredrik Wells.

D-Links fem tips för att säkra sin trådlösa router från intrång:

1. Ändra standardlösenordet på routern
Det spelar ingen roll hur bra du har konfigurerat dina säkerhetsinställningar om grannen kan logga in på routern. Många routrar levereras med ett enkelt användarnamn och lösenord. Ändra lösenord direkt.

2. Aktivera routerns brandvägg
De flesta routrar har inbyggd brandvägg för filtrering av in- och utgående trafik och även om du har aktiverat Windows egen brandvägg ska du även utnyttja routerns inbyggda. Produktchef Fredrik Wells har stött på alltför många som blint förlitar sig enbart på operativsystemets brandvägg. I alla D-Links routrar är brandväggen aktiverad från start.

3. Slå på krypteringen
Det är väldigt viktigt att aktivera kryptering i ditt trådlösa nätverk, det finns olika lösningar med olika säkerhetsnivåer. Det enklaste alternativet heter WEP. WPA2 är det säkraste alternativet och stöds i alla D-Links trådlösa routrar. Det väsentliga är att du aktiverar krypteringen.

4. Göm routerns identitiet SSID
Det finns ingen anledning att skylta med ditt trådlösa nätverk för omvärlden, så inaktivera det så kallade "ssid broadcast". Det är onödigt att fresta utomstående att testa ditt nätverk. Det finns visserligen programvaror som kan hitta nätverket ändå, men risken blir inte lika stor att någon ska försöka ta sig in på ditt nätverk om det inte syns.

5. Använd Mac-filtrering för högsta säkerhet
Att använda Mac-filtreringen är ett effektivt sätt att hålla klåfingriga snålsurfare borta. Varje trådlös enhet har ett nätverkskort, som i sin tur har en unik "identitet". Genom att ange denna identitet för routern är du säker på att endast dina prylar får access till det trådlösa nätverket.

D-Link, marknadsledare inom trådlösa nätverk för hemmamarknaden, levererar sina routrar med en självförklarande installations-CD "D-Link Click'n Connect" där användaren vägleds genom installationen för att säkra upp routern.

Pressmeddelande från: D-link