Artikeln publicerad: 090401
Vargar lösning på hjortproblemen i Hällekis



Hällekisbornas frustration är stor när det gäller problemen med alla dovhjortar i samhället. Hjortarna är så vana vid människor att de är svåra att skrämma bort och ställer till stor skada i trädgårdarna där de formligen äter rent hus bland blommor, träd och växter samtidigt som de utgör en fara för trafiken. En gemensam skrivelse sändes för en tid sedan in till Naturverket i Skaraborg i förhoppning om hjälp till en permanent lösning på problemet.

Genom åren har lokala jaktlag gjort allt som står i deras makt för att hålla beståndet nere men avskjutningen ser inte ut att ha avsedd verkan då antalet hjortar snarare ökar än minskar. Gemensamma åtgärder mellan jaktlag och befolkningen i Hällekis för att underlätta avskjutningen har planerats till kommande jaktsäsong.

Men nu har Naturverket efter noggrant övervägande kommit på en exceptionell lösning som man för första gången är beredd att testa och som man tror kommer att råda bot på problemet. Denna åtgärd har i dagarna och i största hemlighet redan genomförts. På en plats i närheten av Hällekis som man vill hålla hemlig har ett ungt men fullvuxet vargpar satts ut efter att ha sövts och flyttats från Tiveden där stammen var för stor. Då hjortarna inte har några naturliga fiender i området så kommer de inplanterade vargarna till ett dukat smörgåsbord i Hällekis. När dom väl fått smak för hjortkött så lär nog stammen minska drastiskt redan detta år.

Då detta är ett helt unikt projekt i landet så har vargarna försetts med spårsändare och ett övervakningslag från Naturverket finns på plats i Hällekis de första månaderna för att övervaka vargarnas rörelsemönster. Man kommer även att patrullera i bygden för att göra visuella observationer och kontinuerligt räkna antalet hjortar. Då man vet med sig att vargar i närheten av bebyggelse ofta väcker oroliga känslor hos vissa personer så kommer man under veckan att sätta upp en övervakningskarta på Naturverkets hemsida där allmänheten i realtid kan hålla koll på var de två vargarna befinner sig med hjälp av deras spårsändare. För att få tillgång till denna tjänst så måste man registrera sig hos Naturverket för att få inloggningsuppgifter.

Trots att denna aktion skett i största hemlighet så har uppgifterna läckt ut och redan idag kommer aktionsgruppen "Inga bestar i vår bygd" att lägga ut protestlistor i ortens butik mot dessa vilddjur och med uppmaning om att skriva på för att få bort odjuren från bygden. Aktionsgruppen menar att man inte kan lösa ett problem genom att tillföra ett annat, och tror att Hällekisborna heller väljer hjortar än vargar i sina trädgårdar.

Om detta nu blir en permanent lösning på de mångåriga problemen med dovhjortar i Hällekis får framtiden utvisa, än så länge stryker vargarna runt i samhällets utkanter men snart så lär vi säkert se dom inne bland bebyggelsen under dygnets mörka timmar. För likt de halvtama hjortarna i Hällekis är inte heller de inplanterade vargarna rädda för varken människor eller tamdjur.

Uppdaterat torsdag 2 april: Som alla säkert förstod var denna artikel ett aprilskämt.