Artikeln publicerad: 090228
Mexikocentrum lockar mexikansk miljödelegation till Skövde

Sveriges Exportråd väljer att visa Skövde för en mexikansk miljödelegation på besök i Sverige. Orsaken är att Mexikocentrum som finns vid Högskolan i Skövde aktivt arbetar för att stimulera export av "grön teknik" till Mexiko.

Den 4 mars besöker Sveriges Exportråd Skövde kommun tillsammans med 14 personer från en mexikansk miljödelegation på besök i Sverige under fyra dagar näste vecka. Delegationen kommer för att få se avfallshanteringen och produktionen av biogas. Intresset är också stort för att få se hur ett samarbete mellan högskola - privata företag - myndighet kan ge resultat.

Anledningen till att man besöker Skövde är att Mexikocentrum vid Högskolan i Skövde har etablerat ett kontaktnät i Mexiko och att man förutom ökat kulturutbyte mellan länderna också arbetar aktivt med miljöfrågor i syfte att öka exporten av "grön teknik" till Mexiko. Förra året anordnades till exempel en mässa i Mexiko i samarbete med delstaten Querétaro där sju svenska miljöföretag deltog.

Ett av de deltagande företagen, SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, hade redan tidigare fått uppdraget att ta fram en handbok i energieffektivisering av Querétaros miljöverk och den presenterades både under mässan och för miljösamordnaren av Mexiko City. Fortsatt arbete pågår mellan Querétaro, SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut och Centrum för Miljödriven Företagsutveckling, som också deltog på mässan.

Vid besöket i Skövde kommer exportrådet och den mexikanska miljödelegationen bland andra att få lyssna till kommunstyrelsens ordförande Tord Gustafsson, Ann-Marie Svensson, föreståndare vid Mexikocentrum vid Högskolan i Skövde och Lars Persson från Skövde kommun. Man kommer också att få en guidad rundtur i kommunen då man till exempel besöker värmeverket och biogasproduktionen vid Stadskvarn.

Pressmeddelande från: Högskolan i Skövde