Artikeln publicerad: 090226
Svenskar säljer begagnade prylar på distans för 5 miljarder varje år

Var fjärde svensk har sålt eller köpt begagnade prylar på distans och hälften av dem säger att de idag handlar mer än för tre år sedan. I genomsnitt säljer de svenskar som är aktiva på denna marknad varor för 5 000 kronor på ett år. Det ger en totalmarknad på 5 miljarder kronor under ett år. De vanligaste varorna att köpa och sälja är kläder och hemelektronik, men bredden är mycket stor.

Posten har låtit genomföra en undersökning med 1000 privatpersoner som distanshandlat med andra privatpersoner. Resultatet presenteras i rapporten Prylar för miljarder. Av undersökningen framgår att svenskarna blir allt mer vana vid att handla med andra privatpersoner utan att aldrig träffas fysiskt. Drygt 400 000 svenskar har köpt eller sålt varor till en annan privatperson på distans mer än tio gånger. Idag sker nästan all annonsering av begagnade prylar på internet. Cirka nio av tio svenskar som agerar på denna marknad kommer i kontakt med säljaren/köparen via en annons på en internetsajt.

- På bara tio år har handeln mellan privatpersoner förändrats i grunden då Internet gett alla tillgång till en obegränsad geografisk marknad. Vi märker tydligt i vår verksamhet att den här företeelsen stadigt ökar. Bara på ett år har andelen inlämnade paket hos Postens ombud ökat med 6 procent. Allt talar för att det framförallt är den växande marknaden för distanshandeln mellan privatpersoner som ligger bakom denna ökning, säger Andreas Falkenmark, VD Posten Meddelande.

Av undersökningen framgår att nästan allt går att sälja. Spännvidden av vad som köps och säljs är otroligt stor, men framförallt domineras marknaden av kläder och hemelektronik. Knappt 20 procent av alla aktörer på marknaden har köpt eller sålt kläder och omkring 15 procent har köpt eller sålt hemelektronik.

Köparnas främsta skäl till att handla begagnade prylar är att spara pengar. För säljarna är det vanligaste skälet att de inte längre behöver sakerna. Av undersökningen framgår även att det är en välfungerande marknad och att det är en ganska liten andel som råkat ut för problem. Samtidigt ger köparna rådet att vara noggrann med betalningssätt och kolla upp att säljaren är seriös.

Om undersökningen

Undersökningen bygger på telefonintervjuer med 1 000 privatpersoner i ett riksrepresentativt urval över 15 år som distanshandlar med andra privatpersoner. Intervjuerna genomfördes under perioden 29 augusti till 15 september av Sifo Research International.

Med Postens hjälp kan meddelanden och varor levereras snabbt, säkert och kostnadseffektivt. Vi möjliggör mervärden hos våra kunder genom att kombinera fysiska och elektroniska flöden där Postens tjänster också kan integreras i våra kunders verksamhet. Med över 4 000 serviceställen ger vi daglig service till 4,5 miljoner hushåll och 900 000 företag i Sverige. Varje dag hanterar vi över 20 miljoner försändelser. Med drygt 30 000 medarbetare och en omsättning på nära 30 miljarder kronor är vi en av Sveriges större koncerner. Posten AB (publ) är ett publikt aktiebolag som ägs av svenska staten. Besök oss gärna på www.posten.se

Enkla tips för att komma igång som säljare och köpare

Som säljare

Inventera - Sök igenom källar- och vindsförråd. Vad finns där som jag inte längre behöver och som jag tror går att sälja?

Jämför - Gå in på någon av de stora annons- och auktionssajterna som Blocket och Tradera och jämför. Hur beskriver den vara jag vill sälja av andra som säljer liknande varor? Vad är ett marknadsmässigt pris?

Använd bilder - Bilder är viktiga. På de mest etablerade annons- och auktionssajterna går det att ladda upp flera bilder på varan. Utnyttja denna möjlighet.

Visa garantihandlingar - Var beredd på att visa garantihandlingar och kvitton om köparen ber dig om detta.

Skicka aldrig varan innan du fått betalt - Om du känner dig det minsta osäker, välj någon av de säkra betalningslösningar som de etablerade sajterna erbjuder, till exempel internetgiro. Acceptera heller aldrig betalning med check.

Tänk igenom kontaktuppgifter - Tänk igenom hur du vill att köparna ska kontakta dig. Om du sätter ut ditt mobilnummer kan du bli kontaktad när som helst på dygnet. E-mail kan vara ett alternativ om du inte vill och kan svara när som helst.

Förpacka noggrant - När du ska skicka varan, var noggrann med hur du förpackar den så att den inte skadas under transporten.

Håll dina löften - Räkna med att du kan bli betygsatt som säljare om du använder de etablerade sajterna. Se till att hålla dina löften, även när det gäller leveranser.

Som köpare

Välj en etablerad sajt - Om det är första gången som du ska köpa en vara av en annan privatperson på distans kan det bara bra att välja någon av de etablerade annons- och auktionssajterna.

Läs omdömen - När du har hittat en vara som du är intresserad av, läs vad andra köpare har sagt om denna säljare. Ofta har säljaren sålt varor förut och då finns det som regel omdömen att ta del av.

Skicka inte pengar i förskott - Det finns säkra betalningslösningar på de etablerade annons- och auktionssajterna, exempelvis internetgiro. Om du inte känner till säljaren sedan tidigare, sätt inte in pengar på dennes konto i förskott.

Pressmeddelande från: Posten