Artikeln publicerad: 090226
Stulen Darwinbok åter till Stockholms universitet

I år firas att det var 200 år sedan Charles Darwin föddes och att det är 150 år sedan hans banbrytande verk "Om arternas uppkomst" gavs ut. Vid Stockholms universitetsbibliotek kan man även fira att en stulen förstautgåva av Darwins bok "Om människans härledning" nyss återbördats, efter att ha varit utbjuden på nätauktion i USA.

Genom ingripande via jurister har Stockholms universitet lyckats förhindra att en av universitetsbibliotekets rariteter, förstautgåvan av Charles Darwins "The Descent of Man and Selection in Relation to Sex" ("Om människans härledning), sålts på nätauktion.

I slutet av januari blev Stockholms universitetsbibliotek kontaktat av en amerikansk bokhandlare som uppmärksammade att universitetsbibliotekets stämpel fanns i ett exemplar av "The Descent of Man and Selection in Relation to Sex" som skulle bjudas ut på nätauktion.

Efter en kontroll visade det sig att boken var ett exemplar som tillhör universitetsbiblioteket och vid en genomgång av bibliotekets samlingar 1985 registrerades som försvunnen. Universitetets jurister lyckades få tag i PBA Galleries som skulle ordna nätauktionen och hävdade anspråk på boken och att den skulle dras tillbaka från auktionen. PBA Galleries valde då att dra tillbaka boken och efter att ha kontaktat den person som lagt ut boken till försäljning så skickades boken tillbaka till Stockholms universitet.

Häromdagen kom boken till universitetsbiblioteket. Enligt överbibliotekarie Catarina Ericson-Roos är boken i gott skick. Hon gläds åt att boken är åter och att biblioteket inte behövde betala för att köpa tillbaka den.

- Den här boken är inte bara synnerligen värdefull för att det är en förstautgåva. Dessutom finns Darwins dedikation i den, säger Catarina Ericson-Roos.

Pressmeddelande från: Stockholms universitet