Artikeln publicerad: 090218
Regeringen föreslår nya strandskyddsregler

Regeringen överlämnar i dag propositionen om ett utvecklat och förnyat strandskydd, Strandskyddet och utvecklingen av landsbygden, till riksdagen. Huvuddelen av reglerna föreslås träda i kraft 1 juli 2009.

- Nu fullföljs en politik både för utveckling och skydd av naturmiljöer. Vi tar bort den döda hand som hindrat utveckling i stora delar av landet, och stärker allmänhetens tillgång till stränderna där skyddet i dag inte varit tillräckligt starkt, säger miljöminister Andreas Carlgren.

Regeringen skickade den 17 januari förslaget om nya strandskyddsregler till lagrådet. Lagrådet hade enbart mindre synpunkter. Regeringen lämnar nu därmed propositionen till riksdagen, för behandling under våren.

Med förslaget ändras dagens bristande strandskydd. Förslaget i korthet:

  • Strandskyddet garanteras av att lagstiftningen även i fortsättningen utgår från 100-metersförbudet, dvs att man inte får bygga närmare stranden än 100 meter.
  • Det blir lättare att få bygga vid stränder i landsbygdsområden med god tillgång till stränder för att främja landsbygdsutveckling.
  • Skyddet stärks i områden med starkt exploateringstryck, genom tydligare och stärkta regler och en restriktiv tillämpning. Strandskyddet stärks på en rad sätt, bland annat genom att de särskilda skäl som krävs för att ge dispens eller upphäva strandskydd uttrycks i lagtexten. Ingen ska få stänga av allmänheten från stranden. Det ska finnas en zon som möjliggör passage även när strandskyddet upphävs. Därutöver ska bl.a. "smygbostadisering" av t.ex. sjöbodar och uthus förhindras.
  • Ökat lokalt och regionalt inflytande. Beslut fattas närmare dem som berörs. Kommunerna föreslås få huvudansvaret för att pröva frågor om upphävande och dispens från strandskyddet. Länsstyrelserna ska bevaka skyddets intressen vid kommunal planläggning och kunna överpröva dispenserna.
  • Enklare regler och mindre byråkrati
Sverige har i dag oexploaterad kust som motsvarar 8,5 varv runt jorden. Trots kilometervis med obebyggd strandlinje per invånare har det inte varit möjligt för kommuner i glesbygd och stora delar av inlandet att möjliggöra för strandnära boende eller annan etablering. I andra delar av landet har det med dagens regelverk varit möjligt att bebygga mer än hälften av stränderna. De nya strandskyddsreglerna differentieras utifrån lokala och regionala förutsättningar.

- Nu blir det enklare att få bygga i strandnära miljöer i landsbygdsområden med god tillgång till stränder. Samtidigt stärker vi skyddet i områden med starkt exploateringstryck, genom tydligare och stärkta regler och en mer restriktiv tillämpning, säger Andreas Carlgren.

Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2009, utom vissa av bestämmelserna om områden för landsbygdsutveckling i strandnära lägen som träder i kraft den 1 februari 2010.

Pressmeddelande från: Miljödepartementet