Artikeln publicerad: 090214
Brännebrona Gästis värt att bevara för framtiden



Brännebrona Gästis är sannerligen byggt för att locka in förbipasserande bilister till en fika eller en bit mat. Det var i början av 60-talet precis när rymderan hade inletts som värdshuset och motellet Brännebrona byggdes. Då var det toppmodernt och nyskapande, och hade ett perfekt läget vid sidan av den just moderniserade E 3:an. Men tiderna förändrades och Brännebrona tappade konkurrenskraft, åren gick och förfallet verkade nära på totalt innan dagens ägare kom in i bilden och påbörjade en omfattande renovering.

Byggnadens futuristiska design med Amerika inspirerade arkitektur och en blandning av ”rymdfarkost och prärievagn” väcker säkert en del nostalgiska tillbakablickar hos många förbipasserande, helt klart en byggnad som är värt att bevaras till eftervärlden.

Redaktionen för tidningen ”Riksettan” begärde förra året att länsstyrelsen i Västra Götaland skulle ta ställning till om inte det klassiska motellet Brännebrona borde K-märkas och bevaras för framtiden.

Västergötlands museum har i uppdrag av Länsstyrelsen gjort en bedömning och anser att Brännebrona är värt att bevara och man går nu vidare med en noggrannare undersökning.

Om allt går väl så kommer Brännebrona framöver att byggnadsminnesförklaras och blir i så fall det sjunde billistiska byggnadsminnet i landet. I vårt grannland Norge så har man byggnadsminnesklassat 30 billistiska byggnader.

Brännebrona Gästis har nu vaknat ur sin Törnrosa slummer och serverar nu dagens lunch mellan 11 - 14 samt à la carte fram till klockan 23 och det finns 39 nyrenoverade rum att övernatta i.

Kommentar från en läsare:

Kan inte låta bli att kommentera artikeln i dagens Hällekiskuriren om "Brännebrona gästis".
Passerade där i går kväll kl 21.30 och då var det totalt mörkt överallt. Tror inte jag kunde fått någon á la cartemåltid då! Många nya ägare har lovat mycket förr också!
Visst är byggnaden intressant men jag tycker man skall sätta in den i sitt sammanhang. Den och det mesta i övrigt i Brännebrona inklusive de famösa hyreshusen (borde inte de vara lika mycket minnesmärke från en försluten epok) är ju en mans verk: Ernst Skarp, ägare av Brännebrona cementgjuteri och närliggande grustäkt (som E 20 nu går på botten av!), initiativtagare till att den nu försvunna civilförsvarsanläggningen kom till, initiativtagare (tror jag) till etableringen av den numera försvunna bensinstationen, initiativtagare (om jag är rätt underrättad) till det lilla flygfältet och skapare av de fula trädgårdsstaketen i betong som numera är borta i Brännebronatrakten (jag tror det finns ett kvar i Sandhem!!)
Bertil Ström
Mariestad