Artikeln publicerad: 090213
Flygare i Sverige

För snart hundra år sedan, då flygplan i värsta fall betraktades som dyra självmordsredskap och i bästa fall som imponerande cirkusmaskiner, förärades societetslejonet Carl Cederström Sveriges första flycertifikat. Cederströms uppvisningar blev mäkta populära och han kom att gå till historien som den flygande baronen. Om honom och ett trettiotal andra legendariska flygare handlar denna bok.

Här kan man läsa om bland andra Anton Nilsson, kanske mer känd som Amaltheamannen, som sprängde logementsfartyget Amalthea i Malmö hamn natten mellan den 11 och 12 juli 1908 och som sedan från sitt fängelsefönster såg just baron Cederstöms flyguppvisning och bestämde sig för att bli flygare.

Man kan också läsa om Elsa Andersson, den första kvinnan i Sverige både att ta flygcertifikat och att hoppa fallskärm, som dessutom är huvudperson i Jan Troells film Så vit som en snö.

"Flygare i Sverige" är något så unikt som en biografisk uppslagsbok över kända flygare som verkat i vårt land. Tidsmässigt ringar den in eran mellan ballonger och jetplan.

Göran Nilzén är docent i historia och hängiven flygentusiast. Han har i många år varit verksam vid Riksarkivet och dessutom verkat som huvudredaktör för Svenskt biografiskt lexikon.

Pressmeddelande från: Carlsson Bokförlag