Artikeln publicerad: 090213
Var tredje svensk äter för dålig frukost

En ny undersökning från Zapera visar att 38 procent äter en undermålig frukost, eller ingen frukost alls. Den främsta anledningen till att hoppa över dagens viktigaste måltid är dålig aptit.

Undersökningen utfördes av Zapera på uppdrag av Kellogg's i november 2008 bland 964 svenskar mellan 15 och 54 år.

- Om man börjar dagen med en undermålig frukost, eller helt hoppar över den så blir det svårt att uppnå ett jämnt näringsintag. Blodsockret faller och man får problem med att orka med, säger Margaretha Nydahl som är docent och universitetslektor vid institutionen för kostvetenskap, Uppsala universitet.

Rekommendationer till frukost

Det finns en klar tendens att frukostätandet bland svenskarna har blivit sämre. Enligt näringsrekommendationerna bör vi få i oss 20 till 25 procent av hela dagens kaloribehov till frukost. I undersökningen åt 24 procent av de tillfrågade mindre än 300 kcal, dvs en alldeles för liten frukost. För män, som har ett rekommenderat energiintag på mellan 570 till 740 kcal till frukost, innebär det att mindre än hälften av behovet tillgodoses av dagens första måltid.

Inte hungrig på morgonen

Totalt äter 38 procent en undermålig frukost, eller ingen frukost alls. Av dem som hoppade över frukosten, anger 59 procent att de gör det av den enkla anledningen att de inte är hungriga. Något fler män än kvinnor anger det skälet. För 36 procent är orsaken tidsbrist på morgonen. En viktig förklaring till att vi äter sämre frukost idag är stressen i samhället.

- Många människor lever ett hektiskt liv och jag har förståelse för att frukosten inte prioriteras. Men det är beklagligt. Frukosten har stor betydelse för vår allmänna hälsa och vår fysiska och mentala prestationsförmåga. En ordentlig frukost gör det dessutom lättare för oss att hålla vikten, eftersom energi- och näringsintaget fördelas jämnare under dagen, säger Margaretha Nydahl.

Geografiska skillnader

Skåningar är kända för att vara matglada. Det visar också den här undersökningen. 9 procent av de tillfrågade i södra Sverige hoppade över frukosten i jämförelse med 17 procent i Norrland.

Fakta från undersökningen

Av dem som väljer att hoppa över frukosten anger:

* 59 % brist på hunger som viktigaste skäl
* Av dessa 59 % anger 56 % av kvinnorna och 62 % av männen detta skäl
* 36 % tidsbrist som viktigaste skäl
* Av dessa 36 % anger 45 % av kvinnorna och 28 % av männen detta skäl

Svenska Näringsrekommendationer, Livsmedelsverket: Energiintag till frukost

* kvinnor 18 - 30 år: 450 - 560 kcal
* kvinnor 31 - 60 år: 440 - 550 kcal
* män 18 - 30 år: 590 -740 kcal
* män 31 - 60 år: 570 -710 kcal

Pressmeddelande från: Kellogg Sverige