Artikeln publicerad: 090206
Fortsatt stark ökning av obetalda sms-lån

Under 2008 kom det in nästan 36000 ansökningar om obetalda sms-lån till Kronofogden. En ökning med 75% sedan 2007.
- Detta är tyvärr den utveckling vi befarat, säger Karolina Kull, kommunikatör inom Kronofogdens förebyggande verksamhet. På grund av bristande kreditprövningar har människor med dålig ekonomi möjlighet att ta lån hos flera olika långivare på samma gång utan att övriga långivare vet att personens betalningsförmåga har minskat.

Första halvåret kom det in 17299 ansökningar och under hösten ännu lite fler. Antalet företag som ansöker om betalning av sms-lån har ökat med 60% sedan 2007, vilket tyder på att det här är en växande marknad. Det är en marknad som idag agerar helt fritt, och Kronofogden anser att Finansinspektionen ska kunna utöva tillsyn över den här låneverksamheten.

Ungdomars andel av obetalda sms-lån fortsätter minska

Fortfarande är ungdomar överrepresenterade men glädjande nog har andelen ansökningar riktade mot 18-25 åringar har minskat från 35 till 27 procent av de obetalda lånen.

- Vi hoppas på lagändringar som kan bromsa den här typen av skuldsättning. Vi kommer att fortsätta vårt förebyggande arbete. Under förra året utvecklade vi vårt Lärarrum med information och övningsuppgifter kring sms-lån. Vi har även tagit fram ett utbildningsmaterial tillsammans med Konsumentverket och Finansinspektionen, Koll på cashen, som syftar till att ge gymnasieungdomar bättre kunskaper i privatekonomi, säger Karolina Kull.

Kvinnornas andel av obetalda sms-lån ökar

Under 2008 har ökningen lett till att kvinnorna har nästan lika stor del av ansökningarna som männen. I åldersgrupperna över 46 år har kvinnorna större andel obetalda sms-lån än männen.

Pressmeddelande från: Kronofogden