Artikeln publicerad: 090206
Regeringen lämnar förslag till riksdagen om lösning på bristen på personnummer

Personnumren räcker inte till för alla som ska ha dem. Regeringen har därför föreslagit därför att personnummer ska kunna anges med en näraliggande dag i samma månad i de fall personnummer saknas för en viss dag. Detta förslag lämnas idag till riksdagen.

För framförallt den 1 januari eller den 1 juli saknas personnummer för vissa år. Genom att göra det möjligt att ange en näraliggande dag i samma månad i personnumret när det inte finns tillräckligt med födelsenummer för en viss födelsedag kommer man till rätta med bristen på personnummer. Samtidigt förblir numrens konstruktion och innehåll oförändrade, vilket innebär stora besparingar för samhället och företagen.

Personer som inte folkbokförs kan i vissa fall få samordningsnummer i stället. Ett samordningsnummer är konstruerat som ett personnummer men med sifferkombinationer som inte kan förekomma i ett personnummer på så sätt att siffrorna för dag adderas med 60. Regeringen bedömer att systemet med samordningsnummer ska finnas kvar.

I propositionen föreslår regeringen även att personer som under en längre tid vistas i landet men som på grund av att de omfattas av regler om immunitet och privilegier inte ska folkbokföras, ändå ska kunna tilldelas personnummer. I denna grupp ingår bland annat diplomater och anställda vid det Europeiska centrumet för förebyggande och kontroll av sjukdomar (ECDC).

Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer föreslås få meddela närmare föreskrifter om tilldelningen av dessa personnummer och samordningsnumren.

Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2009. Förslaget om personnummer till personer som omfattas av regler om immunitet och privilegier föreslås dock träda i kraft den 1 juni 2009.

Pressmeddelande från: Finansdepartementet