Artikeln publicerad: 090205
Djurförbudsregister införs

Regeringen föreslår idag att ett djurskyddskontrollregister ska upprättas.

Under de senaste tre åren har antalet personer som fått djurförbud blivit dubbelt så många. Idag kan en person med djurförbud flytta från ett län till ett annat och skaffa ett nytt djur, utan att djurskyddsinspektörerna i det nya länet vet att djurägaren har djurförbud.

För att djurskyddsinspektörerna ska ha lättare att sköta sitt jobb behöver de fullständig information om djur och djurhållare i landet. Information av betydelse för djurskyddskontrollen finns idag spridd hos flera kontrollmyndigheter på regional nivå samt hos flera statliga myndigheter. Därför föreslår regeringen nu att det införs ett centralt djurskyddskontrollregister.

- Det ska inte gå att komma runt djurskyddslagen och skaffa ett nytt djur genom att helt enkelt flytta till ett annat län. Har du djurförbud gäller det över hela Sverige och det ska också vara lätt för djurskyddsinspektörerna att ta reda på vem som har det, säger Eskil Erlandsson.

Om ett djurskyddskontrollregistret inte inrättas kommer flera parallella register att föras hos såväl den central myndigheten som länsstyrelserna.

- Min förhoppning med det här registret är att det ska bli lättare att komma åt dem som inte sköter sig men också att kontrollerna ska gå smidigare och lättare för alla de som hanterar sina djur väl, avslutar Eskil Erlandsson.

Jordbruksverket kommer vara den myndighet som ansvarar för att ett centralt djurskyddskontrollregister inrättas och förs. Livsmedelsverket, Fiskeriverket, Sametinget och länsstyrelserna kommer att åläggas en skyldighet att rapportera in uppgifter till registret.

Lagen avses att träda ikraft den 1 juli 2009.

Pressmeddelande från: Jordbruksdepartementet