Artikeln publicerad: 090204
Skattemärket tas inte bort

Efter en intern strid i regeringen drar nu näringsdepartementet tillbaka förslaget om att slopa skattemärket på bilar från den 1 april, erfar Motorföraren.

Både finansdepartementet och justitiedepartementet har protesterat mot borttagande, eftersom staten riskerar att förlora betydande skatteintäkter om skattemärket försvinner.

I slutet av förra året avslöjade tidningen Motorföraren regeringens planer på att slopa skattemärket på personbilar och lastbilar från och med 1 april 2009. Men redan från början protesterade Rikspolisstyrelsen mot förslaget. Man pekade på riskerna med att ännu fler bilister skulle strunta i att betala sin skatt när det inte omedelbart kunde upptäckas via skattemärket ute i trafiken.

Finansdepartementet instämmer i kritiken - den besparing på 50 miljoner kronor som näringsdepartementet förespeglat kan snabbt ätas upp av uteblivna bilskatter, som totalt ligger på cirka 10 000 miljoner kronor.

Så sent som i december månad sa infrastrukturminister Åsa Torstensson (c) i Sveriges riksdag att regeringen arbetar vidare med frågan.

Men i början av 2009 blev det tvärstopp. Förslaget har lagts på hyllan på obestämd tid, erfar Motorföraren. Förutom rikspolisstyrelsen har även Skatteverekt, Bilprovningen, länsstyrelserna och Trafikförsäkringsföreningen gjort tummen ned för slopade skattemärken på bilarna.

Pressmeddelande från: Motorförarnas helnykterhetsförbund