Artikeln publicerad: 090203
Cornflakespaket i Sverige blir träd i Afrika



Nordisk Kellogg's har inlett ett samarbete med Världsnaturfonden WWF. Det nordiska projektet ska resultera i över 2,5 miljoner nya träd till ett omfattande trädplanteringsprojekt i centrala Afrika. Från och med februari till juni 2009 kommer de svenska konsumenterna kunna stödja projektet med ett träd varje gång de köper ett Kellogg´s Corn Flakes paket.

1 paket = 1 träd. Det är budskapet till de svenska konsumenterna som från och med februari till juni 2009 har möjlighet att stötta WWFs trädplanteringsprojekt i Virunga nationalpark i centrala Afrika genom att köpa Kellogg's Corn Flakes. Kampanjen genomförs i hela Norden och ambitionen är att kampanjen ska leda till att över 2,5 miljoner nya träd planteras så att den tropiska skogen i Virunga bevaras.

Träden skyddar nationalparken

WWF påbörjade redan 1987 att plantera träd runt Virunga nationalpark som ligger i Demokraktiska Republiken Kongo på gränsen till Rwanda och Uganda. Men fortfarande finns det behov av fler träd. Allan Carlsson är tropikansvarig på WWF Världsnaturfonden:

"Varje minut så förstörs regnskogsareal motsvarande 37 fotbollsplaner över hela världen. En av de hotade regnskogarna är Virunga nationalpark, där bristen på bränsle bland lokalbefolkningen har bidragit till en omfattande illegal trädskövling för produktion av träkol. När träden fälls, försvinner de goda livsvillkoren för helt unika växter och djurarter, som finns i skogen. Inte minst för de av världens sista bergsgorillor som lever i Virunga. Därför arbetar WWF med att etablera en buffertzon vid parken i form av ett stort skogsområde, som ska säkra en hållbar anskaffning av bränsle och trä. På så sätt kan själva nationalparken få lov att stå orörd. Om projektet ska fortsätta att vara en succé, är det viktigt att fortsätta att plantera nya träd, inte minst med tanke på alla de fattiga människor som har sökt sin tillflykt till läger nära gränsen till nationalparken på grund av inbördeskriget".

25 procent fler träd

WWF och Nordisk Kellogg´s har vid tidigare tillfällen arbetat tillsammans i projeket i till exempel Belgien och Holland. Och på Irland har de två parterna genomfört en liknande trädplanteringskampanj. Marknadsdirektören på Nordisk Kellogg´s, Steen Koch, ser fram emot att också Norden stödjer WWFs hållbara regnskogsprojekt.

"Våra förväntningar på den nordiska kampanjen är stora. Vi har satt som mål att sälja 2,5 miljoner förpackningar och därmed bidra med 2,5 miljoner träd till Virunga nationalpark. Om vi jämför med att det under de tjugo år som projektet har existerat, har planterats 10 miljoner träd, så är vi mycket glada om vi på endast fem månader tillsammans med våra konsumenter lyckas bidra med 25 procent fler träd till skogsområdet i buffertzonen.

Under kampanjperioden kommer de välkända Kellogg´s Corn Flakes paketen att få ett nytt utseende. Framsidan kommer tydligt vara markerat med WWFs logotype och med kampanjbudskapet 1 paket = 1 träd. På baksidan av paketen kan både vuxna och barn läsa mer om trädplanteringsprojektet, Virunga nationalpark och WWFs pandaklubb för barn.

Pressmeddelande från: Kellogg's