Artikeln publicerad: 090202
Majblommespel hjälper barn i tuffa tider



Majblommans studiematerial, rollspel och dataspel ska lära barn mer om barnfattigdom. Barnen får fundera över vad det innebär att vara en bra kompis, men också hur det känns att inte ha råd ha råd att följa med kompisar på bio eller kalas.

Majblommans studiematerial "En riktig kompis" har tagits fram i samarbete med psykoterapeuten och läromedelsförfattaren Birgitta Kimber. Syftet är att öka kunskapen om den verklighet som barn i ekonomiskt utsatta familjer lever i. Budskapet är enkelt, alla barn duger som de är.

Majblomman är Sveriges största barnhjälpsorganisation. Hela verksamheten bygger på att barn hjälper barn. Birgitta Kimber poängterar vikten av att främja barns och ungdomars sociala och emotionella kompetens.

Materialet, som kan beställas kostnadsfritt av lärare och scoutledare, består av 30 spelkort, lärarhandledningskort och en tärning. Spelkorten finns i årets majblommefärger - rosa, rött och grönt. Rosa kort beskriver en situation som spelarna ska ta ställning till, röda kort är rollspel och gröna kort presenterar fakta som underlag för en diskussion eller en kunskapsfråga.

Majblommespelet

I årets dataspel, framtaget i samarbete med spelföretaget Liquid, möter vi figurerna Mille, Musse och Sammi. Spelet går ut på att samla majblommor och tävla mot klockan.
Majblommespelet ligger bland annat på Blip.se. Det blev snabbt en favorit bland barnen i fjol: www.majblommespelet.se

100 000 hjältar på Sveriges gator

Varje år samlar mer än 100000 barn mellan 9 och 12 år in pengar genom att sälja majblommor under en tvåveckorsperiod.

I fjol samlade barnen in 46,5 miljoner kronor. Det är ett resultat som till och med slår Majblommans 100-årsjubileum år 2007. Merparten går till ekonomiskt utsatta barn i Sverige, men en tiondel får barnen behålla och en tiondel går till skolan.

Ju fler blommor som säljs, desto fler barn som har det besvärligt kan få hjälp. Många barnfamiljer har svårt att få ekonomin att gå ihop. Det handlar framför allt om ensamstående föräldrar, men också familjer som nu drabbas av arbetslöshet. Majblomman ger bidrag till barns glasögon, kläder, fritidsaktiviteter, hjälp att skaffa datorer så att man hänger med i skolan och annat som barn behöver.

Pressmeddelande från: Majblommans Riksförbund