MÅNDAG 18 MARS 2024


Henrik, Maria och Gustav tillhör den femte generationen av släkten Thor som arbetar på Thorsbergs Stenhuggeri - Foto/källa: Götene Lions

Lions besökte Thorsbergs

Nitton medlemmar i Götene Lions besökte på månadsmötet i mars Thorsbergs Stenhuggeri på Kinnekulle. Sören Thor, som är Lionsmedlem och tidigare VD, presenterade släktföretaget tillsammans med sin brorson Gustav Thor som nu är VD sedan sju år tillbaka.

Gustaf representerar den femte generationen i släkten Thor som äger och leder Thorsbergs Stenhuggeri. I företagets nuvarande styrelse finns fem kusiner Thor. Vi har alla helt olika kompetenser och kompletterar varandra på ett utmärkt bra sätt säger Gustav.

Äldste kusinen Henrik har jobbat i företaget sedan tonåren och ansvar för verksamheten i stenbrottet. Emelie är jurist och ordförande i styrelsen. Josefin är art director på en reklambyrå i Göteborg och har även designat föremål i sten under namnet Stenhuggardottern. Gustavs lillasyster Maria har hand om ramsåg, truckkörning och CNC-programmering. Gustav har läst industriell ekonomi och bland annat varit controller på Scan i Skara. Han har arbetat och bott i Stockholm i många år och eftersom familjen finns där så arbetar han 3 dagar på Kinnekulle och 2 dagar på kontoret i Stockholm.

I den fjärde generationen var det Sören som tillsammans med sina bröder Stig och Göran drev företaget. Sören säger att bröderna alltid kom bra överens.

Thorsbergs Stenhuggeri startades på 1890-talet av Per Malkolm Thor. Omkring 1925 tog sonen Tage Thor över och drev stenhuggeriet till sin död 1939.

Efter Tage Thors tidiga död var stenhuggeriet utarrenderat till 1947, då Gösta Thor övertog sin fars stenhuggeri. Den första ramsågen byggdes av Gösta Thor där man använde 25 sågblad och på en och samma gång sågade stenar som mätte 2,30 x 1,30.

Även i stenbrotten rationaliserade Gösta med en klingsåg på räls för att enklare få ut stenblock ur berget av passande storlek.

Det nuvarande tillståndet för stenbrytning i närheten av Österplana kyrka gäller till 2038.

Det som idag är kalksten har en gång varit sjöbotten. Under flera hundra miljoner år av tryck och värme har de vackra kalkstenslagren bildats. 1 mm per 1000 år. Kalkstenen är tydligt skiktad och har olika färger på olika nivåer. Dessa skikt är av olika kvalitet och har använts för olika ändamål.

När man idag bryter kalksten utförs det mesta med vajersågning då man kan ta ett större yta åt gången. Man plockar sen ner lager för lager med hjälp av hjullastare med speciell gaffel. Därefter sågas blocken till anpassade storlekar för vidare produktion i fabriken.

Stenen bearbetas på olika sätt för att få fram både olika egenskaper och kvalitéer, allt efter kundernas önskemål. Cirka 30 % av kalkstenen som bryts går att använda. Resten krossas och återanvänds exempelvis till slänter vid sidan av vägar och i jordbruk som kalk.

Bland det viktigaste för oss är att jobba för att Kinnekullekalkstenen blir föreskriven av arkitekter i projekt säger Gustav.

Thorsbergs Stenhuggeri har olika stenprodukter och stensorter till både ute och innemiljöer, som till exempel bänkskivor, fönsterbänkar, terrasser, golv och väggbeklädnad. Bland större lokala kunderna finns Kvänum Kök och Götenehus. Företaget har 16 anställda och omsätter cirka 23 miljoner kronor.


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Götene Lions