FREDAG 28 JUNI 2019

Lidköpings naturskyddsförening utsedd till Årets slåtterängsskötare 2019

Lidköpings naturskyddsförening sköter varje år fyra ängar på Kinnekulle. Nu får föreningen utmärkelsen Årets slåtterängsskötare i Västra Götaland 2019. Landsbygdsdirektör Marie Andreasson delar ut hederspriset.

Slåtterängar är mycket artrika och har ett stort biologiskt värde. De är också levande kulturhistoria och en viktig del av kulturarvet. Det behövs en årlig arbetsinsats för att inte ängsblommorna ska konkurreras ut och försvinna och ängarna är därför helt beroende av att någon sköter dem. Det är tack vare enskilda personer och föreningars årliga insatser som det fortfarande finns slåtterängar kvar i länet.

- För att uppmärksamma det viktiga arbetet med slåtterängar och sporra till fortsatta insatser har Länsstyrelsen tagit initiativ till utmärkelsen Årets slåtterängsskötare, säger Karin Persson, rådgivare på Länsstyrelsen.

Flera mycket goda ängsskötare har nominerats och det blev verkligen något att bita i för de som ställt upp i referensgruppen. Valet föll till slut på Lidköpings naturskyddsförening. Så här lyder motiveringen:

"Lidköpings naturskyddsförening sköter sedan 1990 flera ängar på Österplana vall med stort engagemang. Vid slåttern får många möjlighet att delta och med blomstervandringar sprider de kunskap om ängarna. Flera åtgärder utöver slåtter sker under året, som fagning om våren och bete med kor efter slåtter.

Ängarna på Österplana vall ligger i ett odlingslandskap med mycket gamla anor. När föreningen startade upp ängsslåttern hade perioder av ohävd avlösts av bete. Genom föreningens slåtterarbete har många ängsarter som riskerade att försvinna fått möjlighet att finnas kvar, i både torra och fuktiga ängar."


Fakta

Arealen slåtteräng har minskat drastiskt under 1900-talet i Västra Götalands län och i Sverige. Idag har nästan alla tidigare slåtterängar odlats upp, planterats med skog eller sköts som betesmark. Slåtterängen är den mark som förr gav vinterfoder till bondens djur. Ängarna blev magra, solbelysta och biologiskt rika genom den traditionella skötseln. Många växter, svampar och djur trivs just där. De kvarvarande ängarna är också vår levande kulturhistoria. Den årliga arbetsinsatsen måste ske för att värdena i ängen ska finnas kvar.

Pressmeddelande från: Länstyrelsen Västra Götalands Län