MÅNDAG 17 JUNI 2019


Cirka 350 åhörare satt i publiken vid Hällekis Musikkårs jubileumskonsert på Parken i Götene i söndags.

Hällekis musikkår firade hundra år med jubileumskonsert

Många ville vara med och hylla hundraåriga Hällekis musikkår när de hade sin jubileumskonsert på Parken i Götene. Ett välfyllt och varierat program framfördes, varvat med mellansnack med humor och värme.


Löjtnant Olle Malmgren var uppskattad som konferencier under konserten och lyfte genom historiska anekdoter fram andra hundraåringar.

Lämpligt nog inleddes konserten med stycket Festspel. Löjtnant Olle Malmgren var konferencier och lyfte mellan låtarna fram andra hundraåringar genom små historiska tillbakablickar. Han konstaterade också att det är en konst att skapa något bestående, och att kunna hålla igång en musikkår på det här viset.


Trumpetaren Magnus Johansson berättade inlevelsefullt om när han som barn fick sin första trumpet, och om vad den varit med om genom åren.

Förutom den fantastiska musikkåren själva fanns också några inbjudna gäster på plats, och den första publiken fick bekanta sig med var trumpetaren Magnus Johansson som med varm göteborgshumor fick alla att skratta gott. Han hade även tagit med sig sin första trumpet, ett hundrakronorsinstrument hans pappa köpt på antikaffär i Malmö, och visade att den ännu fungerade utmärkt att spela på, trots att både väskan och trumpeten varit med om en hel del genom åren sedan barndomen. Magnus var inte bara en fantastisk trumpetare och underhållare, utan visade sig även kunna sjunga, efter att ha sprayat med sångspray, en riktig specialare som tydligen tog fram oanade bastoner.


Kårens egen Hanna Widlund spelade piccolaflöljt.

Till tonerna av Highland Cathredal, skriven för säckpipa, fick vi höra kårens egen Hanna Widlund på piccolaflöjt, och med hennes framförande var det ingen som saknade säckpipor i detta stycke!


Dansklubben Stop and go bjöd på fartfyllt framträdande under konserten.

Fler lokala förmågor dansade in framför scenen och gav extra fart åt Jump, jive an'swing. Götenes dansklubb Stop and go gav allt och fick det att rycka i dansfötterna hos publiken med sin uppvisning.


Marias Sittes fantastiska sång lyfte arrangemanget ytterligare några snäpp.


Lena Öberg prisades för sitt enorma engagemang som dirigent, vilket syns tydligt under en konsert. Rygg mot rygg med sångerskan Maria Sitte i arbetet med att skapa en fantastisk upplevelse för publiken.

När det kändes som att inget kunde bli bättre steg nästa gästartist, Maria Sitte, upp på scenen och gav ännu ett lyft åt konserten genom sitt framförande av What a wonderful world, i fint samspel med Magnus trumpet och hela kåren. Vilken underbar helhet!

Första delen av programmet avslutades med Hällekis musikkårs honnörsmarch, The Falcon Meadow, skriven av Stig Thörn som själv var aktiv i kåren mellan 1954 och 2011. Publiken var engagerad med spontan handklappning.


Många av kårens musiker uppmärksammades med utmärkelser för mångårigt musicerande.

Efter kaffepaus hölls högtidlig utdelning av märkesnålar och medaljer. Musikanter sedan två, fyra och sex år uppmärksammades med märkesnålar av olika kulörer, och musikanter sedan tio, femton och tjugo år fick hedersmärken i valörerna brons, silver och guld. Musikanter sedan 25 år förärades förbundsmedalj i guld, och inte mindre än fyra personer fick guldmedalj med Hans Maj:t Konungens bild för att de aktivt verkat på ett föredömligt sätt som musiker under minst 35 år. Det är den högsta utmärkelsen förbundet kan dela ut.

Trots korsdrag var temperaturen hög i lokalen när del två av konserten tog vid, och publiken fick ett fortsatt varierat program där några av höjdpunkterna var Gabriellas sång där Maria Sitte åter gav rysningar av välbehag med sin sång och Magnus trumpet i Gotländsk Sommarnatt som inte gjorde någon besviken. Till slut återstod bara frågan "hur länge kan den här musikkåren fortsätta höja ribban nummer för nummer?". Svaret? Hela konserten! När finalen kom, Under blågul fana, stod publiken upp och klappade taktfast tillsammans med orkestern och stämningen var på topp.


Flera hälsningar lästes upp efter konserten.

Efter extranumret med kårens egen honnörsmarsch The Falcon Meadow stod gratulanterna på kö för att hylla jubilaren. Det lästes hälsningar, överlämnades penninggåvor, levererades lyckönskningar och överlämnades blommor en lång stund.


Kåren uppvaktades med en penninggåva från Lions.

När instrumenten plockats undan och publiken gått hem följde en jubileumsmåltid med god mat från Carinas Kök och Bar, och ytterligare uppvaktningar och avtackningar inför sommaruppehållet.

Utmärkelser:

Märkesnål Vit, musikant sedan två år:
Julia Rydberg, Flöjt
Tove Liljestrand, Flöjt
Klara Andersson, Flöjt
Malin Öberg, Saxofon
Madeleine Dahlberg, Trumpet

Märkesnål Grön, musikant sedan fyra år:
Kim Thorstensson, Marschtrumma

Märkesnål Blå, musikant sedan sex år:
Erik Dagobert, Klarinett
Petra Hertzberg, Trumpet

Hedersmärke Brons, musikant sedan tio år:
Eleonor Frisk, Flöjt
Isabelle Carlsson, Flöjt
Tobias Andersson, Saxofon
Alexandra Lundberg, Saxofon
Roland Bertilsson, Tuba
Evelina Lustig, Kontrabas

Hedersmärke Silver, musikant sedan femton år:
Elin Bengtsson, Flöjt
Hanna Widlund, Flöjt
Susanna Rytterås, Klarinett
Josefine Stellansdotter, Trombon

Hedersmärke Guld, musikant sedan tjugo år:
Johan Torstensson, Klarinett
Niclas Forsell, Marschtrumma
Simon Karlsson, Elbas/Trombon

Förbundsmedalj Guld, musikant sedan tjugofem år:
Henric Möller, Saxofon

Hans Maj:t Konungens bild, musikant sedan trettiofem år:
Dan-Olof Johansson, Slagverk
Wictoria Hult, Trumpet
Lena Öberg, Dirigent
Anita Blom, Saxofon

Text och foto: Elenor Bengtsson