TISDAG 30 APRIL 2019

Traditionellt firande på Valborgsmässoafton i Hällekis

Under åtskilliga år har man firat Valborgsmässoafton i Hällekis på detta traditionella vis, Hällekis Musikkår håller konsert och så blir det ett vårtal av någon person, som för det mesta har någon anknytning till bygden. På 2000-talet har man firat på Falkängen, dessförinnan på skolgården vid Hällekis skola.



Och visst var det vår i luften även denna afton, träden har fått sin skira grönska och solen sken värmande från en blå himmel, kan det bli bättre än så på ett Valborgsfirande. I år har vi dock haft värme och vårkänslor i Kinnekullebygden i flera veckor redan, men självfallet skall våren ändå hälsas välkommen på traditionellt vis.

Att detta är en populär tradition går inte att ta miste på, så även i år lockade firandet mycket folk till Falkängen, uppskattningsvis runt 200 personer kom för att lyssna och njuta i solen.



När alla kommit på plats och Musikkåren placerat sig på scenen bakom Falkängens kaffestuga så inleddes konserten med Falkängens egen marsch, The Falcon Meadow, komponerad av kårens tidigare trumpetare Stig Thörn, som även var på plats bland publiken. Därefter hälsade musikkårens dirigent Lena Öberg alla välkomna, sedan följde en hel rad olika melodier och marscher. Självfallet fanns även potpurriet "Vårens melodier" med på programmet. I år är det lite extra fint firande för Hällekis Musikkår, man fyller nämligen 100 år, en aktningsvärd ålder för en bruksmusikkår.





Årets vårtalare var den för många välkände och omtyckte Christian Johansson, som dagen till ära var utklädd till ingen mindre än Selma Lagerlöf. Selmas roman "Jerusalem" är delvis skriven på Kinnekulle då hon bodde på Turisthotellet i Råbäck. I sin uppläsning berörde han kärleken, passionen och livet ur Selmas perspektiv. Avslutningsvis utbringades ett fyrfaldigt leve för Valborg.



Någon våreld blev det inte detta år på Falkängen under Valborgsfirandet, det råder för tillfället eldningsförbud i kommunen.

Musikkåren fortsatte sen konsert med ett antal melodier och avslutade med två marscher, Svensk Flygarmarsch och som dirigenten kallade den, marschernas marsch, Under blågul fana, av Viktor Widkvist.



Under tiden man lyssnade på musiken och vårtal kunde man passa på att köpa sig en fika i Kaffestugan som höll öppet under kvällen. I morgon den 1:a maj öppnar Falkängen för säsongen och håller öppet dagligen mellan klockan 10.00 och 18,00, under musikkvällarna i juli håller Kaffestugan öppet till klockan 20.00.



Som vanligt spelar Hällekis Musikkår in våren på morgonen den 1:a maj, man startar klockan 07.30 från Duhagen och går sedan Industrivägen - Stakes väg - Blåsippsvägen - Lövängsvägen - Vitsippsvägen - Stakes väg - Backlyckevägen och avslutar vid äldreboendet Hällesäter.

Valborg är en mycket gammal högtid, som kom till Sverige från Tyskland någon gång under medeltiden. Eldarna var tidigt ett inslag i denna skyddande fest, liksom ungdomstemat. Dess ursprung är katolskt, och firas till minne av det tyska helgonet Walpurgis.
(Källa: Nordiska Museet)