FREDAG 31 AUGUSTI 2018

Skulpturer återvänder hem

Projektet ”Vart tog våra skulpturer vägen?” närmar sig slutet och det är dags för skulpturerna att återvända hem till sina ordinarie platser. På tisdag morgon den 4 september kommer skulpturen ”Sara Videbeck” att lyftas upp från sin plats utanför Kulturhuset i Skövde och köras tillbaka till Lidköping.

– Där hämtar vi våra skulpturer ”Piglets” med oss i retur så att de kan återplaceras på Storgatan i Skövde, berättar Marie Beckman, projektledare för ”Vart tog våra skulpturer vägen?”.

Marie berättar att många Skövdebor har saknat skulpturerna i sommar men ännu fler har älskat dem på torget i Lidköping.

– ”Piglets” är det mest fotograferade motivet efter Läckö slott enligt Lidköpings kulturchef Lars Svensson, säger Marie Beckman.

Även den glada lilla hunden ”Välkommen!” återvänder från sommaren i Badhusparken i Vara och placeras åter utanför Ekedals äldreboende i Skövde för att hälsa besökare och boende välkomna.

I slutet av september kommer även den gula skulpturen ”Declination” att återvända till Borås och lite senare placeras ”Såningsmannen” åter på sin sockel i Livets brunn på Hertig Johans torg i Skövde.

– Det har varit en livlig debatt under sommaren om de här skulpturerna och det är precis vad vi hoppades på i projektet, konstaterar Marie Beckman.

Skulpturerna har väckt känslor

Utbytena – som är en central del i projektet – flyttades till sina temporära platser under maj månad.

– Det känns lite vemodigt att det redan är dags att återställa allt. Fem skulpturer har haft en ny placering under sommaren och de har väckt känslor och åsikter på samtliga platser, berättar Marie.

Projektets syfte är att belysa konsten och dess betydelse i det gemensamma offentliga rummet. Genom att lyfta bort något så blir folk medvetna om det som de kanske blivit lite blinda för och när det utan förvarning placeras in ett verk i en ny miljö så förändras den platsen och kommer troligen att kännas tom när skulpturen försvinner.

– Projektets förhoppning är att vi ska öppna ögonen för konsten i våra städer, se hur de samverkar med platsen och skapar miljöer. Kanske väcker det till och med diskussioner i kommunerna om nya permanenta placeringar, säger Marie.

Genom hemsidan konstskaraborg.se och boken Konst i Skaraborg, som finns på turistbyråer och kulturhus, kan den intresserade få en inblick i hur många permanenta konstverk från olika tider det faktiskt finns runt om i Skaraborg.

Pressmeddelande från: Skövde kommun