FREDAG 13 APRIL 2018

Njutbar premiär på svenska – Götenebo översätter Tjajkovskijopera

Opera: JOLANTHA av Pjotr Tjajkovskij, konsertversion
Söndagen den 8 april
Plats: Gustav Adolfs kyrka, Borås
Översättare: Leif Olsson
Arrangemang för piano: Staffan Björklund-Jullander
Sångare: Aurora Borg, Cecilia Högeryd, Inger Jullander, Eva S Söderberg, Bengt Bergman, Dan
Lind, Claes Söderberg
Tjajkovskij och berättare: Leif Olsson

Tjajkovskijs klassiska baletter och operor är kända och älskade världen över. Däremot hans sista, korta opera, Jolanta, kanske inte många känner till. Den har nyligen översatts till svenska av dramatikern och recitatören Leif Olsson från Götene. Jolanta har aldrig tidigare framförts i Sverige och till premiären i Borås var Gustav Adolfskyrkan välfylld. Handlingen i operan bygger på legenden om prinsessan Jolanta, som är blind sedan födseln och lever avskild från omvärlden i en slottspark. Tjajkovskij, gestaltad av Leif Olsson, berättade om sig själv och om operans tillkomst och innehåll. För att publiken lättare skulle tillgodogöra sig en del sångpartier citerades även rader ur operan. Och tack vare professionellt samspel mellan berättare och ensemble kände man sig snart förflyttad till en slottsträdgård …

Operasångerskan Aurora Borg, övertygade helt i sin tolkning av den blinda Jolanta. Hennes gripande aria, om längtan och oro, var melodiskt en av höjdpunkterna. Hon är dotter till Kung René av Provence, också mästerligt sjungen av Dan Lind, med pondus och klarhet. Jolantas två väninnor, sjöngs av Inger Jullander och Eva S Söderberg, vars duetter som vaggsånger för Jolanta, fick oss att känna lugnet, dofterna i trädgården i kvällen – njutbara, välnyanserade, klingande som silverbjällror. Jolantas närmaste förtrogna, hennes amma Martha, hade en viktig roll, att skapa trygghet och optimism åt Jolanta, som aldrig skulle få veta att hon var blind. Cecilia Högeryd gav oss just den känslan. I rollen som två unga ädlingar, hörde vi Claes Söderberg och Bengt Bergman. De sjunger om sin kärlek, sina önskningar, och trotsar förbudet att gå in i trädgården. En av dem avslöjar för Jolanta att hon är blind, med katastrofartade konsekvenser. Så upplösningen blir mycket spännande: skall hon kunna botas? Hela ensemblen sjunger i den magnifika slutscenen, som utmynnar i en lovsång till skapelsen, även det en musikalisk höjdpunkt.

Publiken gav sitt höga bifall, fångad av den fängslande berättelsen och den väl framförda musiken. Staffan Björklund, som stått för de musikaliska arrangemangen för piano och för instuderingen fick långa, välförtjänta applåder, liksom Leif Olsson, i rollen som Tjajkovskij och som översättare. Vi gick från Gustav Adolfskyrkan, ut i vårkvällen nynnande på Jolantas tema, som kommer att sitta i länge.