TISDAG 29 AUGUSTI 2017


Leif Olsson vid Sofiakatedralen i Kiev där Ingegerd begrovs tillsammans med sin make, storfursten Jaroslav

Nytt historiskt spel om Kinnekulle

På torsdag eftermiddag den 31 augusti, firar Vuxenskolan 50 år, då kommer bl.a. Leif Olsson att framträda i Götene med smakprov ur Leifs Teaters repertoar. Han har i flera år lett teaterkurser inom Vuxenskolan. Han kommer dessutom att berätta om de två pjäser som planeras, "SYSTRARNA PÅ KINNEKULLE" och "KUNGADOTTERN FRÅN HUSABY".


I Husaby kyrka finns en ikon med Sankta Anna av Kiev och Novgorod, som i Husaby hette Ingegerd

Den första handlar om två systrar, väldigt olika, som är på väg att gifta sig, men den ena vill vänta och i stället samla guld på hög, men girigheten straffar sig. Det är en berättelse om det magiska i Kinnekulle, om mystiska varelser i bergets inre, och om trofast kärlek.

Leif Olsson söker nu efter ytterligare amatörskådespelare till den pjäsen, liksom till "KUNGADOTTERN FRÅN HUSABY", som blir ett stort historiskt spel, om Ingegerd, Olof Skötkonungs dotter, som blev storfurstinna i Ryssland, och som begravdes som helgonet Sankta Anna i katedralen i Kiev. Leif Olsson har följt i hennes spår och har i flera år samlat stoff för en dramatisering, som är tänkt som en uppföljare till spelen "Sagan om Husaby", och "Vägen till Husaby", som uppförts vid borgruinen. Arbetet med pjäserna kommer delvis att ske i form av cirklar och kurser inom Vuxenskolan. Och till det stora spelet söker Leif Olsson ett trettiotal intresserade som komplement till Leifs teater.


Ingegerds och Jaroslavs sarkofag i Sofiakatedralen i Kiev, ca 1060

Under hösten kommer det f ö att visas filmer i Centrumhuset, från Leif Olssons historiska spel, och hans långfilm "Flickan från Holmestad", samt arrangeras teaterdagar.