TISDAG 2 MAJ 2017

Vaccination allt vanligare vid svår allergi mot geting och pollen

Nu drar pollensäsongen igång på allvar. Uppemot var tredje ung vuxen uppger sig ha besvär. För dem med svårare allergi kan vaccination vara ett alternativ.

Snart drar pollensäsongen igång på allvar. De senaste åren har pollenallergi, eller hösnuva som det också kallas, blivit allt vanligare. Uppemot var tredje ung vuxen uppger sig ha besvär. För de hårdast drabbade kan vaccination vara ett alternativ. På Akademiska sjukhuset genomgår cirka 100 personer allergivaccination årligen.

– Antalet allergivaccinationer har definitivt ökat de senaste åren. Vi startar vaccination mot björk och gräspollen på cirka 100 personer årligen. Ökningen beror på att man numera även kan göra vaccination genom tablettbehandling för allergen mot gräspollen och kvalster, säger professor Christer Janson vid Akademiska sjukhusets lung- och allergiklinik.

Även efterfrågan på allergivaccination mot geting har ökat vilket hänger samman med att det var väldigt mycket getingar förra sommaren. Christer Janson betonar dock att vaccination endast är ett alternativ för dem som trots medicinering med antihistaminer har stora kvarstående besvär. När det gäller gräs och björk berörs uppskattningsvis mellan en och två procent av alla vuxna.
En bidragande orsak till att allt fler drabbas av pollenallergi, menar han är att pollenperioderna blivit längre vilket sannolikt är kopplat till ett varmare klimat.

– I Västra Götaland finns mätningar som visar att förekomsten av allergi mot björk ökat från 16 till 24 procent mellan 1992 och 2010. Vi ser också motsvarande ökning när det gäller allergi mot gräspollen, fortsätter Christer Janson.

Vid lindrigare allergibesvär finns flera receptfria läkemedel, antihistaminer, som kan användas både förebyggande och som behandling av uppkomna besvär. Antihistaminer motverkar att den allergiska reaktionen leder till att ämnet histamin orsakar svullnad i slemhinnorna. De finns både i form av tabletter och ögondroppar.

– Den som inte får tillräcklig effekt av tabletter och ögondroppar kan komplettera behandlingen med kortisonsprej i näsan, som också finns receptfritt. Dock kan astmatiker, som får förvärrade besvär av pollen, behöva receptbelagda läkemedel, framhåller Christer Janson.

För den som upplever besvär finns även annat att tänka på:

– Det kan vara idé att följa pollenprognoserna och undvika att öppna fönstren eller hänga ut tvätten när det finns mycket pollen i luften. Man bör också avstå från mer ansträngandemotionspass utomhus. Vid ansträngning andas man in mer luft och därmed mer pollen, avrundar Christer Janson.

Pressmeddelande från: Akademiska Sjukhuset