LÖRDAG 22 OKTOBER 2016

Kustbevakningen bistår forskare i Vänern

Nästan en miljon svenskar får sitt dricksvatten från Vänern. För att bland annat säkerställa att vattnet håller hög kvalité genomför Statens Lantbruksuniversitet (SLU) årliga vattenprovtagningar med hjälp utav Kustbevakningen.

Bland de många arbetsuppgifter Kustbevakningen utför är en av de mindre kända att bistå den marinvetenskapliga forskningen runt om i landet.

– Vår huvuduppgift är miljöräddning tills sjöss men under vår beredskap kan vi utföra andra uppdrag så som provtagning åt SLU. På så vis utnyttjas statens resurser på ett effektivt sätt, säger Mikael Nilsson, stationschef i Vänersborg.

Sedan 1980-talet har SLU tagit hjälp av Kustbevakningen i Vänersborg för att bland annat undersöka vattenkvalitén i Vänern. Proverna tas på uppdrag av Länsstyrelserna i Västra Götaland och Värmland samt Vänerns vattenvårdsförbund.

Vänern är Sveriges största sjö och förser drygt 800 000 svenskar med färskt dricksvatten. Att vattnet är fritt från parasiter, bakterier eller andra oönskade ämnen är därför en viktig fråga som direkt påverkar många människor.

Sedan i våras har det med jämna mellanrum tagits vatten- och bottenprover vid särskilt utvalda platser runt om i Vänern. Fokus för årets femte och sista provtagning är bottenprover. Det är en utdragen process som både tar tid och kräver mycket utrustning och yta på däck.

– Vi skopar upp sediment från botten för att kartlägga vilka djurarter som finns i Vänern, säger Ingrid Nygren, kemist vid Institutionen för vatten och miljö på Statens Lantbruksuniversitet i Uppsala. De små djuren separeraras från bottenmassan och konserveras. Sedan transporteras de till laboratorium på land för vidare analys.

Ingrid Nygren har gjort provtagningar från Kustbevakningens fartyg KBV 051 i Vänern förut och har mycket positivt att säga om samarbetet:

– Det är alltid jättetrevligt att vara ombord och vi får mycket hjälp av besättningen vilket underlättar vårt arbete, säger Ingrid Nygren.


Pressmeddelande från: Kustbevakningen