TISDAG 19 JANUARI 2016

Få svenskar vet varför de köper jodberikat salt

Att få i sig jod via jodberikat salt är ett bra sätt att uppnå det rekommenderade dagliga intaget. Enligt en undersökning från Falksalt* visar det sig att 66 procent av svenskarna köper jodberikat salt - men nästan hälften (47 procent) känner inte till varför jod tillsätts i salt.

Jod ingår i sköldkörtelhormoner. Brist på jod i maten kan orsaka struma, förstoring av sköldkörteln, som orsakar störningar i kroppens ämnesomsättning. Kroppen behöver jod för att fungera optimalt.
Man kan få i sig jod via kosten och det finns naturligt i ämnen som fisk, skaldjur och ägg. En viktig jodkälla är också jodberikat salt, som innehåller 50 mikrogram jod per gram salt. Det rekommenderade dagliga intaget skiljer sig mellan olika grupper baserat på ålder eller huruvida man är gravid eller ammar.**

Pris, saltsort samt hälsofördelar (såsom jodberikat salt, eller lägre natriumhalt) är de faktorer som mest påverkar svenskarnas val av salt, enligt undersökningen. Intressant nog så är hälften av svenskarna ovetande om varför jod tillsätts i salt, men 66 procent köper ändå jodberikat salt. Det är främst äldre personer som anser sig veta varför jod är viktigt att få i sig (68 procent i åldrarna 56-70 år), vilket också tidigare undersökningar visar.

– Förutom att utveckla ett smakrikt sortiment är det viktigt för oss att erbjuda alternativ som har tydliga hälsofördelar, så som jodberikat salt. Flingsalt har snabbt blivit väldigt populärt i svenska hushåll. Vi vet att cirka 38 procent köper flingsalt och Falksalt är dessutom de enda i Sverige som har flingsalt med jod, säger Annika Tellram, marknadschef på Falksalt.

Fem snabba om jod

Produktinformation:

Naturella flingor med jod (125 g) finns i utvalda butiker vecka 7 och har ett pris på cirka 25-30 kronor.

Mer fakta från undersökningen:
  • 68 procent i åldersspannet 56-70 år vet varför jod tillsätts i salt. Motsvarande siffra för 18-22 åringar är endast 38 procent.
  • Finkornigt salt med jod finns i 74 procent av hushållen i åldrarna 56-70 år, medan den siffran är 55 procent i åldersgruppen 18-22 år.
  • Priset är viktigaste faktorn vid val av salt för 18-35 åringar, medan endast 30 procent av 56-70 åringarna anser priset vara en viktig faktor.
* Undersökningen genomfördes av Snabba Svar under perioden 10-15 december 2015. 1040 personer i åldrarna 18-70 år deltog och resultatet är nationellt representativt.

** Rekommenderat dagligt intag av jod:

Spädbarn 6-11 månader: 50 mikrogram
Barn 12-23 månader: 70 mikrogram
Barn 2-5 år: 90 mikrogram
Barn 6-9 år: 120 mikrogram
Vuxna, tonåringar och barn över 10 år: 150 mikrogram
Gravida: 175 mikrogram
Ammande: 200 mikrogram

Källa: Livsmedelsverket


Pressmeddelande från: Falksalt