Onsdag 1 april 2015

Kungliga Filharmonikerna gästar Vara Konserthus

Kungliga Filharmoniska Orkestern gästar Vara Konserthus för första gången lördagen den 11 april. På programmet står musik av Paula af Malmborg Ward, Prokofjev och Sjostakovitj. Dirigent är finske Santtu-Matias Rouvali och solist är violinisten Valeriy Sokolov.

Kungliga Filharmoniska Orkestern bjuder på ett varierat program: Paula af Malmborg Wards barnviseinspirerade Threads får sällskap av Prokofjevs Violinkonsert nr 2 i G-moll och Sjostakovitjs grandiosa nionde symfoni i Ess-dur.

- Kungliga Filharmonin på Vara Konserthus - det är ju bara att smaka på frasen för att förstå hur stort det faktiskt är. Ingen hade trott det för 10 år sedan. Med internationella stjärnor som dirigent och solist dessutom. Prokofjevs underbara violinkonsert och Sjostakovitjs 9:a kan nog inte avnjutas på bättre vis, menar Paul Bothén, producent för klassisk musik på Vara Konserthus.

Kungliga Filharmonikerna har sedan 1926 huserat i Konserthuset i Stockholm. Orkestern arbetar aktivt med att förnya och bredda den traditionella symfoniska repertoaren, till exempel genom de uppmärksammade och hyllade tonsättarfestivalerna, regelbundna uruppföranden av nyskriven musik samt nydanande arbeten med spelmusikkonserter. Orkestern medverkar varje år vid högtidligheterna i samband med Nobelprisutdelningen och vid utdelningen av Polar Music Prize.

Den finske dirigenten Santtu-Matias Rouvali (f. 1985) gjorde en succédebut med Sjællands Symfoniorkester hösten 2011 och redan året därpå utnämndes han till orkesterns förste gästdirigent. Han har de senaste åren dirigerat flera namnkunniga orkestrar, franska radions filharmoniker, orkestrarna i Frankfurt och Bergen samt Sveriges Radios symfoniorkester för att nämna några.

Valeriy Sokolov (f. 1986) är en av sin generations mest framstående unga artister och en av de bästa ukrainska violinister som kommit fram de senaste tjugo åren. Kharkovsonen har, under sin relativt korta men intensiva karriär, producerat en stark och varierad katalog av inspelningar. Han arbetar dessutom regelbundet med världens ledande orkestrar och dirigenter. Valeriy Sokolov studerar för närvarande privat för professor Boris Kuschnir i Wien.

Program
P AF MALMBORG WARD – THREADS
S PROKOFJEV - VIOLINKONSERT NR 2 G-MOLL OP 63
PAUS
D SJOSTAKOVITJ - SYMFONI NR 9 ESS-DUR OP 70

Pressmeddelande från: Vara Konserthus