Onsdag 19 november 2014


Främre raden från vänster Åke Fransson, Lars Waldefeldt, Åsa Karlsson, Ann-Marie Widegren, Anders Månsson från kommunledningen. Bakre raden Cecilia Sigfridsson Posth och Hans Jakobsson Migrationsverket, Erland Olsson Brännebrona och Jerker Andersson-Liljestrand kommunledningen

Kommunledningen besökte asylboendet i Brännebrona

Erland Olsson, som tidigare drev Brännebrona Gästis, ansvarar sedan juli månad för ett asylboende med 220 bäddar i det före detta hotellet i Brännebrona. Till sin hjälp, med att ta emot gästerna, har Erland Olsson en praktikant från Afganistan som talar sju olika språk. Asylboendet har direktupphandlats av Tofta Snickeri i Brännebrona AB. Bertil Andersson berättar att hans bolag Tofta Snickeri från Varberg totalt har nio anläggningar i Sverige, bland annat i Karlsborg, Torsby, Kristinehamn och Rejmyre.

Flest asylsökande till Sverige kommer via Malmö. Ett stort antal kommer också varje dag till Göteborg. För att avlasta Göteborg bussas en del till Brännebrona där de får stanna en till två nätter innan de reser vidare till ABT-boende, tillfälligt boende för asylsökanden. Migrationsverket kallar den typ av boende som finns i Brännebrona för ett Fördelningsboende. Flertalet asylsökande som kommer till Brännebrona blir kvar i Västra Götaland och i Värmland.

Migrationsverket erbjuder tillfälligt boende så länge som den sökande behöver det. Den sökande måste vara beredd att flytta till en ort där det finns lediga bostäder. Den som har egna pengar betalar själv för boendet. Den som väljer att ordna sitt boende på egen hand får också stå för boendekostnaden. För den som saknar egna medel för kläder, hygienartiklar, läkarbesök med mera finns möjlighet att söka dagsersättning, som dock är oförändrad efter 1994.

Migrationsverkets representanter från Mariestad berättar för kommunledningen att ungefär hälften av alla asylsökande i Sverige för närvarande kommer från Syrien. De största grupperna efter syrierna kommer från Eritrea, Somalia eller är Statslösa Palestinier från Syrien, Libanon, Irak, Gaza och Jordanien. Gemensamt är att de har lämnat sitt hemland och tagit sig genom Europa med minimal packning.

Ideella krafter står bakom initiativet att erbjuda alla gäster kläder och skor från en Second Hand avdelning i källaren på boendet. Vid kommunledningens besök saknades framförallt varma jackor. Erland Olsson säger att man tar gärna emot mer varma kläder och skor nu när vintern närmar sig.