Onsdag 28 maj 2014

60 år sedan presentationen av Volvo Sport på Torslanda flygplats

Den 2 juni 1954 debuterade den tvåsitsiga roadstern Volvo Sport – företagets första sportvagn. Men låg vikt och pålitlig Volvomekanik räckte inte – tillverkningen lades ned efter enbart 67 byggda exemplar. Eller var det 68?

Den nya bilen hette kort och gott Sport och hade en rundnätt kaross med stor turbinliknande grill. Axelavståndet var 20 centimeter kortare än på Volvo PV 444 som den annars delade mekanik med. Under huven satt en trimmad version av PV 444-motorn på 1,4 liter, med dubbla förgasare och 70 hästkrafter. Toppfarten angavs till 155 km/h.

Volvo Sport var ett direkt resultat av att företagets grundare och vd Assar Gabrielsson gjort många rekognoseringsresor till USA i början av 1950-talet. I sin strävan att lära sig så mycket så möjligt om marknaden inför en Volvolansering på andra sidan Atlanten träffade han mycket bilfolk. Ett företag han kom i kontakt med var Glasspar i Montecito, Kalifornien. De hade sedan 1951 byggt skrov till båtar och karosser till sportbilar i det nya materialet glasfiberarmerad plast.

Gabrielsson blev mycket intresserad av tillverkningsprocessen och ville prova hur materialet fungerade i Sverige. Dessutom hade han i USA noterat ett stort intresse för små europeiska sportbilar – en sådan borde Volvo bygga!

Glasspar fick 1953 uppdraget att utforma en kaross, ta fram gjutformar, bygga en första prototyp samt lära Volvos personal hur man konstruerade och tillverkade glasfiberkarosser. Hemma i Göteborg fick Volvos konstruktörer order om att ta fram ett lämpligt ramchassi som skulle passa karossen.

Kort utvecklingstid

Projektet fortlöpte i hög takt. Redan i början av 1954 levererade Glasspar den första körbara prototypen till Volvo, visserligen långt ifrån färdigutvecklad. Den saknade exempelvis sufflett och sidofönster som gick att veva ner. Vid interna tester fick prototyperna hård kritik. Chassit var för vekt, plasten sprack, dörrarna hade dålig passform och den treväxlade lådan var långt ifrån sportig.

Vid presentationen på Torslanda Flygplats hade ytterligare två prototyper färdigställts och Volvo kunde visa att de menade allvar med sitt sportbilsprojekt. De närvarande fick veta att bilen skulle komma ut på marknaden 1955 och att den skulle tillverkas i en första serie om 300 bilar, samtliga avsedda för export.

Direkt efter den första visningen gav sig Volvo ut på en visningsturné med de tre bilarna för att besöka samtliga Volvo-återförsäljare i Sverige.

Början på något nytt

Våren 1956 kunde de första exemplaren levereras till kunder i bland annat Sydafrika, Brasilien, Marocko och USA. Men även till svenska köpare – den ursprungliga policyn att Volvo Sport endast skulle gå på export hade omprövats. Vid det laget hade bilen konstruerats om på åtskilliga punkter och hade numera både sufflett och nedvevbara sidorutor. Men växellådan var fortfarande treväxlad.

Tillverkningen och försäljningen gick trögt och första året blev det bara 44 exemplar byggda. 1957 byggdes ytterligare 23 stycken men efter att den nytillträdde vd:n Gunnar Engellau fått köra en Volvo Sport under en helg beslutade han att tillverkningen omedelbart skulle läggas ned. Bilen levde inte upp till Volvos krav på kvalitet och företaget förlorade pengar på varje såld bil.

Den totala tillverkningssiffran blev 67 exemplar men senare forskning visar att två bilar av misstag troligen fick chassinummer 20. Det skulle i så fall betyda att det byggdes 68 Volvo Sport. Förvånansvärt många finns fortfarande kvar – omkring 50 bilar är kända.

Trots att P1900, som bilen kallades internt, blev ett misslyckande för Volvo drog företaget nyttiga erfarenheter av projektet. Kort efter att Volvo Sport lagts ned fattade vd Gunnar Engellau beslut om en ny sportbil – i plåt. Fyra år senare stod Volvo P1800 klar – en betydligt större framgång för Volvo.

Pressmeddelande från: Volvo