Fredag 15 november 2013

Barna Hedenhös och andra illustrationer av Bertil Almqvist

Få illustratörer har som Bertil Almqvist (1902–1972) så kongenialt kombinerat text och bild. Ordleken, rimmen och de underfundiga anakronismerna har tillsammans med hans drivna linjeföring i tusch blivit ett välkänt signum. I samband med premiären av årets julkalender presenterar Göteborgs konstmuseum ett urval illustrationer ur hans rika produktion.

I berättelserna om Barna Hedenhös introducerade Bertil Almqvist de välkända karaktärerna i familjen Hedenhös. Det var pappa Ben, mamma Knota och barnen Sten och Flisa. Till familjen hörde också hunden Urax, hästen Hårfagre och kossan Mura. Handlingen var förlagd till stenåldern men hade även referenser till dagsaktuella händelser. Almqvist var mycket intresserad av politik, idrott och historia, något som också kom att prägla böckerna om familjen Hedenhös.
På sina resor runt om i världen möter familjen historiska personer och monument i en fantasifull omskrivning utan linjär kronologi.

När den första boken om familjen Hedenhös gavs ut 1948 var Almqvist redan en etablerad tecknare med en mångsidig produktion bakom sig. Hans inrikespolitiska satirer På Tapeten publicerades en gång i veckan i tidningen Aftonbladet (1933–1968) och hans dagsverser, under signaturen Trallgöken, var ett stående inslag i Stockholms-Tidningen. Almqvist var en ivrig förespråkare för högertrafik och ritade även den tiger som illustrerade kampanjen En svensk tiger som inleddes i början av andra världskriget.

Den tecknade Barna Hedenhösfilmen fick premiär 1973. Inför filmen tecknade Bertil Almqvist
tusentals teckningar som alla konturklipptes av dottern innan animatörernas arbete tog vid. Almqvist dog strax innan uppdraget var slutfört, men teckningarna han hunnit göra före sin död räckte till närmare två timmars spelfilm. Till årets julkalender Barna Hedenhös uppfinner julen gör familjen Hedenhös comeback i TV-rutan. Historien utspelar sig i ett nutida Stockholm dit Hedenhösfamiljen plötsligt anländer. Berättelsen följer i Almqvists fotspår med en äventyrlig lek där historia möter nutid.

I utställningen visas originalillustrationer till böckerna om Barna Hedenhös och den tecknade tv-produktionen jämte ett urval av Almqvists satiriska veckokommentarer På Tapeten. Här kan besökarna slå sig ner i den Hedenhösinspirerade scenografin och spela några av de många spel som Almqvist skapade, fördjupa sig i hans böcker eller upptäcka vad som gömmer sig bakom titthålen!

Utställningen åtföljs av ett program med jullovs- och sportlovsaktivteter, skapande helgverkstäder och sagostunder riktat till barn.

Pressmeddelande från: Göteborgs konstmuseum