Fredag 8 november 2013

Vintersäkra bilen - Här är sakerna som du bör tänka på, så att du kör tryggt och säkert i vinter

Nu är det hög tid att se över bilen inför vintern, och det är inte enbart däcken som du skall kontrollera. Besikta Bilprovnings Magnus Moberg delar med sig av de bästa tipsen för säker bilfärd även under vintern med skiftande väglag och väder. Passa på att se över de övriga delarna när du ändå byter till vinterdäck.

– Inför vintern är det givetvis viktigt att se över sina däck, det tänker nog de flesta bilägare på, säger Magnus Moberg, produktionschef på Besikta Bilprovning. Lika viktigt som att man har bra däck är att torkarblad och belysning fungerar perfekt samt att man kontrollerar att hjälpmedel som antisladd- och antispinnsystem är inkopplade. Detta är kontrollpunkter som ibland hamnar i skymundan i förhållande till däcken.

Dubbdäck eller friktionsdäck?

Från 1 december till 31 mars är det lag på att använda vinterdäck om det är vinterväglag ute. Om du sedan väljer dubbdäck eller friktionsdäck är en fråga om vilka behov du som bilist har. Kör du mycket på snöiga och moddiga vägar så är friktionsdäcket att föredra, medan dubbdäcket är att fördra när du kör på isiga vägar. I södra delen av Sverige kör i genomsnitt 60 % med friktionsdäck och 40 % med dubbdäck, i norra Sverige är förhållandet omvänt. Om du planerar att köra ner på kontinenten under vintern, tänk då på att dubbdäck är förbjudet.
  • Oavsett däckval, tänk på att alltid ha rätt tryck i däcken och minst 3 mm mönsterdjup.
  • Sträva alltid efter likvärdigt mönsterdjup på alla fyra däcken, ha annars de bästa däcken bak.
  • Om du själv byter däck, tänk på att förvara dina sommardäck inomhus i en sval, torr och ren miljö. Att rengöra däcken vid byte är en självklarhet.

Se bättre i mörkret

Ett annat område att kontrollera är sikten och belysningen. Kombinationen lågt stående sol och dålig sikt, kan snabbt skapa farliga situationer på vägen och korta dagar med solljus ger många mörka timmar.
  • Se över torkarbladen och byt ut uttjänta.
  • Kontrollera och laga eventuella stenskott i vindrutan, många försäkringsbolag erbjuder sina kunder gratis lagning av stenskott.
  • Rengör rutan även på insidan, en smutsig ruta minskar sikten betydligt
  • Fyll på spolarvätska som klarar minusgrader, ha gärna en i reserv i bilen om det tar slut.
  • Kontrollera att belysningen fungerar, både för sikt framåt men även bakåt, så att andra bilar ser dig och glöm inte helljuset.

Se till att dina elektroniska hjälpmedel är inkopplade och fungerar

De flesta moderna bilar har antisladd- eller antispinnsystem som standard vilket är ett av de viktigaste säkerhetssystemen i bilen ihop med låsningsfria bromsar (ABS), inte minst på vintern med varierande vägtemperatur och underlag. Säkerställ att systemen är påkopplade och är du osäker, kontakta gärna din närmaste Besikta bilprovningsstation om en extra kontroll av systemet.

Rätt användning av motorvärmare sparar både pengar och miljön

Passa på att ställa i ordning din motorvärmare och använd gärna en timer. Förutom att din bil mår mycket bra av att startas varm, så gör du även en insats för miljön då kallstart drar onödiga mängder drivmedel. Avgasrensningen fungerar dessutom dåligt innan motorn nått sin arbetstemperatur.
  • Låt inte motorvärmaren vara på under för lång tid, en timme är ofta fullt tillräckligt.
  • Om du väljer kupévärmare, välj en som kan justera effekt efter rådande temperatur för att verka så effektivt som möjligt - kupévärmaren drar ofta dubbelt så mycket energi som motorvärmaren.
Till sist, kontrollera att din varningstriangel ligger där den ska och isskrapan och borsten är på plats. Komplettera gärna med startkablar, bogserlina, en liten snöskyffel samt varma vantar och en mössa.

Pressmeddelande från: Besikta Bilprovningring