Fredagen den 4 oktober 2013

Sopplunch på Biblioteket

Potatisballader kallar Ingahlill Wagelin sitt program där hon har valt texter ur Elsie Johanssons diktsamlingar Potatisballader och Brorsan hade en vevgrammofon.

Dessa texter skildrar Elsie Johanssons uppväxt på Åsen i Vendels socken i Uppland.

Elsie Johansson föddes 1931 i ett arbetarhem. Hon var studiebegåvad och tog realexamen, men möjligheterna till fortsatta studier fanns inte, det saknades såväl pengar som förståelse. Från unga år och nästan ända fram till pensionen arbetade hon som postexpeditör på posten i Uppsala. Hon gifte sig tidigt och bildade familj, något som gjorde att författardrömmarna fick läggas på hyllan i ganska många år.

Elsie Johansson debuterade först vid dryga 50 års ålder med diktsamlingen "Brorsan hade en vevgrammofon" (1979), där hon med värme och humor berättar om sin barn- och ungdom i Uppland. Samlingen blev en omedelbar framgång. Hennes författarskap är nära besläktat med andra svenska arbetarförfattare till exempel Moa Martinson.

Med den delvis självbiografiska trilogin om Nancy och hennes familj, "Tåpelles", fick Elsie Johansson sitt definitiva genombrott som författare. Romanserien, som består av "Glasfåglarna" (1996), "Mosippan" (1998) och "Nancy" (2001), är en osentimental men också humoristisk och poetisk berättelse om en fattig arbetarfamilj i bondesamhällets utkant vid tidpunkten för Andra världskriget. Huvudperson är Nancy som är tretton år i första delen av trilogin och nästan vuxen när den avslutas, men den handlar också om hennes nära och kära: "Morsan" som alltid lyckas trolla fram något att äta, Nancys avgudade syster Nora och pappa "Tåpelle". Sviten skildrar språnget från fattigstuga till mexitegelvilla och visar bilden av ett Fattigsverige som bara ligger två generationer bort i tiden.

Ingahlill Wagelin är skådespelerska och knuten till Göteborgsoperans Skövdescen. Hon är född i Jämtland. Från 1988 har hon gjort en lång rad olika roller på LänsTeatern i Skaraborg, bl a Oda i Oda & Christian och den gravida Ruby i Maratondansen. Hon har också gett misshandlade kvinnor en röst i Våga Se. På den egna repertoaren finns bl a ett Billie Holiday-program. På GöteborgsOperan har hon gjort Mimi i Café Bohème, titelrollen i Zvea - sånger från ett svunnet sekel, Lena i Stoppa Världen! - jag vill kliva av, Kristina i Kråksång - ett litet lystet lustspel om livslögner och längtan, Louise Dyrhage i Lindgatan 5, Programledaren i rockmusikalen The Rocky Horror Show samt medverkat i Cats, My Fair Lady och spelat Fröken Lark i Mary Poppins och Ruth i Guys and Dolls.

Senast har hon sett som Mormor och Biljettant i Min mamma är en drake.

Sopplunch torsdag 17 oktober (11.30-13.00) på Biblioteket, Götene.

Pressmeddelande från: Götene kommun