Tisdagen den 27 augusti 2013

Bygdevandring genom Råbäcks kalkgruva

Nu på lördag sker den sista bygdevandringen som Kinnekulle hembygdsföreningen anordnar för året. Vandringen startar vid Trolmens station, Råbäcks kalkgruva. Den gamla gruvan som idag är ett minne över en svunnen industriepok. Vandringen fortsätter mot torpet Rakås, förbi Utlyckan och Mellströmstorpet ner mot Marieberg och tillbaka till Trolmens station, en vandring på ca 2,5 - 3 km.

På Kinnekulle fanns många kalkgruvor, ända in på 1950-talet fanns några kalkgruvor igång. Råbäcks kalkgruva var ett av de större kalkbrotten. När kalkbrytningen började på Kinnekulle är osäkert, men redan när Carl von Linné gjorde sin Västgötaresa år 1746 iakttog han dessa.

Den huvudsakliga avsättningstiden för kalken var sommaren, vintertid kunde det vara långt emellan det man fick se röken från någon ugn som brann. På vintern blev det mest uppsättning av ugnarna så att dessa var i ordning när det var tid att tända på. Varje lag hade i regel två eller tre ugnar till sitt förfogande.

Vinterdagarna var korta, men ändå hände det nog ofta att arbetarna fick gå utan arbete längre eller kortare tid, därför de inte kunde tända och inget annat fanns att göra i gruvan. Medelinkomsten per arbetare på i början av 1900-talet var omkring 300-400 kronor per år. Detta skulle räcka till husrum, kläder och mat för de ofta stora familjerna.

Över hela Kinnekulle kan man idag se många "rödfyrshögar" som vittnar om kalkbrytningens storhetstid.
Henbygdsföreningen hälsar alla intresserade till lördagens vandring som startar kl.14.00 och som vanligt hoppas de på vackert väder och ett stort intresse.

Text: Lena Brodin