Fredagen den 17 maj 2013

Hundens åtta vanligaste sommarfaror

Sommaren är efterlängtad, men sol, värme, bad och mysiga grillkvällar innebär också risker för hunden. Huggormar, värmeslag, fukteksem och olämpliga picknickrester är några. I Agrias Djurförsäkrings skadestatistik är det huggormsbett och fästingburna sjukdomar som är allra vanligast. Här delar Agrias veterinärer Lotta Möller och Lena Bjurström med sig av sina bästa tips för en säkrare hundsommar.

1. Fästingar

Fästingar kan smitta hunden med till exempel borrelia och anaplasma. Eftersom det tar ett par dagar för smittan att överföras från fästingen till hunden kan man i de flesta fall undvika smitta genom att ta bort fästingar varje dag. Symtom på fästingöverförda sjukdomar är hälta, feber, trötthet, nedsatt aptit och ovillighet att röra sig. Upp till 90 procent av borrelia-smittade hundar utvecklar dock aldrig några symtom.

Agrias veterinär: Vi rekommenderar att använda så kallad fästingprofylax och det finns bra medel att köpa på apoteken som håller fästingar borta; spray, halsband eller så kallade spot-on preparat. Ha även som daglig rutin att kontrollera hundens päls och plocka bort eventuella fästingar direkt.

2. Huggormar

Ormbett kan vara mycket farligt för hunden beroende på den mängd gift som ormen sprutat in. Giftet angriper blodkroppar och vävnader, påverkar hjärtat och skadar njurar och lever. Symtom på ormbett är att den bitna kroppsdelen svullnar upp efter någon timme, hunden blir trött och har ont.

Agrias veterinär: Var extra uppmärksam på hunden under skogspromenader och om du vet att du vistas i områden där det är vanligt med orm. Blir hunden biten ska du hålla den i stillhet, helst bära den och åka till veterinär så fort som möjligt. Den kan behöva serum om den är mycket påverkad i allmäntillståndet.

3. Getingstick

Ett enstaka geting- eller bistick är för det mesta ofarligt. Hunden kan få en lokal rodnad, bli svullen och lite öm i några timmar på stickstället. Blir hunden angripen av aggressiva jordgetingar kan en hund som normalt inte reagerar på ett enstaka stick ändå bli dålig. I enstaka fall kan hunden få en allergisk reaktion och om den blir allvarlig kan du behöva åka till veterinär.

Agrias veterinär: Om du ser att gadden sitter kvar bör du försöka få bort den men kläm inte. Ibland kan kyla, till exempel en kylklamp inlindad i en handduk, lindra den värsta smärtan och svullnaden. Kortisonsalva och en krossad bamyl utblandad med lite vatten kan också användas som smärtlindring.

4. Värmeslag

Temperaturen i en bil stiger snabbt till runt 85 grader - även om bilen står i skuggan med öppna fönster och det bara är runt 20 grader utomhus. Det är livsfarligt för en hund som snabbt blir överhettad och medvetslös. Hundar kan inte svettas som oss människor utan kan bara reglera sin kroppstemperatur genom munnen/tungan och trampdynorna. En hund kan också bli påverkad av promenader i starkt solsken. En hund med värmeslag får först kraftigt röda slemhinnor i munnen som bleknar om hunden går vidare till att hamna i chock.

Agrias veterinär: Lämna aldrig hunden i bilen. Att ta med hunden på stranden i full sol är inte heller någon bra idé. Om hunden drabbats av värmeslag är första åtgärden att sänka kroppstempen. Lägg våta handdukar på hunden som du blöter med cirka tjugogradigt vatten, inte iskallt - alternativt ställ ner hunden i vatten. Huvud, tassar, mage och ljumskar är effektivast. Går nerkylningen för snabbt kan hunden börja frossa och krampa. Kontakta veterinär om hundens allmäntillstånd är påverkat.

5. Grill- och picknickrester

Kvarlämnade matrester kan få ödesdigra konsekvenser för en glupsk hund. Tillagade fågel-, fläsk- och fiskben kan splittras till mycket vassa bitar i magsäcken eller sätta sig fast i gommen och i matstrupen. Engångsgrillspett i trä som hunden tycker smakar gott av kött kan sticka hål på magsäcken och tarmen om hunden sväljer dem. Även glasspinnar blir sylvassa när de splittras och det händer att både flisor och hela pinnar perforerar tarmar och magsäck. Symtom på att hunden har fått i sig något olämpligt är att den börjar kräkas, dricka och äta dåligt och ha svårt att göra sina behov.

Agrias veterinär: Ge inte hunden överblivna grillrester, speciellt inte sådana som innehåller ben. Majskolvar är populärt att lägga på grillen men inte alls bra för en hund att sätta i sig. De sätter sig som proppar i tarmen och enda sättet att rädda hunden är att operera. Plocka undan skräp och matrester direkt och utom räckhåll för hunden.

6. Bad – fukteksem, saltförgiftning och vattensvans

Många hundar älskar vatten och bad. Men att ständigt vara fuktig kan bidra till att hunden drabbas av hudsjukdomen fukteksem – ibland också kallad ”hot spot”. Eksemet orsakas av vanliga stafylokocker som finns på huden. Värme och fukt gör att bakterierna mycket snabbt sprider sig och du ser det som en röd fläck på huden som blir varig, kladdig och ömmande. Hundar som badar mycket i havet kan få i sig stora mängder salt som är giftigt. Vattensvans orsakas troligen av en inflammation i nerverna i svansroten som uppstår när hunden blir kall om bakdelen. Det gör väldigt ont på hunden och svansen hänger rakt ner.

Agrias veterinär: För att förhindra fukteksem bör du vara noga med att torka hunden torr efter bad. Att skölja igenom pälsen med varmt, rent vatten först är också bra. Detsamma gäller vattensvans, torka även hunden torr när den har varit ute i regn. Fukteksem behandlas genom att raka rent kring det infekterade området med god marginal, tvätta med klorhexidin och badda med ett desinficerande medel ett par gånger om dagen. Vattensvans försvinner vanligtvis efter några dagar om du låter din hund vila och håller den varm och torr. Om hunden är mycket besvärad kan du ge smärtstillande och antiinflammatorisk medicin. Rådfråga din veterinär om din hund verkar ha mycket ont.

7. Algförgiftning

Är hunden orolig, darrar den, kräks och vinglar efter strandutflykten? Det kan bero på algförgiftning. Algblommande vatten är mycket farligt för hunden och får den i sig algtoxiner kan leda till döden inom en timme. Kontakta omedelbart veterinär om du misstänker att hunden fått algförgiftning.

Agrias veterinär: Låt aldrig hunden bada i algblommande vatten. Har den gjort det, förhindra att hunden slickar på pälsen och duscha rent så fort som möjligt. Symtomen för algförgiftning kommer snabbt, i vissa fall redan inom 30 minuter. Hunden blir orolig, börjar darra och kräkas. Redan då måste hunden komma i omedelbar kontakt med veterinär.
Nästa tecken är att hunden får kramper. Hunden vinglar, ramlar omkull och kan inte resa sig igen. Sedan går allt fort. Symtomen i slutfasen är koma innan hunden dör.

8. Solbränna

Hundar kan också bränna sig och behöver skyddas från solens UV-strålning. Solskador kan leda till hudförändringar och hudtumörer. Hundar med vit päls blir lättare solbrända än djur med mörkare päls. Solbränna på djur yttrar sig på samma sätt som på oss människor – huden blir röd och svider. Många djur försöker lindra smärtan genom att slicka sig vilket i sin tur kan leda till inflammationer.

Agrias veterinär: Se till att hunden alltid har möjlighet att dra sig undan i skugga och få svalka. För att förhindra att hunden bränner sig kan du även använda solkräm på särskilt utsatta ställen, till exempel öron, nos, mage och pung där risken för att djuret bränner sig är störst. Som lindring mot solsveda kan du lägga ett svalkande omslag.

Pressmeddelande från: Agria Djurförsäkring