Torsdagen den 2 maj 2013


Michael Ågren undersöker en av kanonerna i fören. Resande Mannen - Marinarkeologi Södertörns högskola Foto: Peter Jademyr

Vraket Resande Mans historia berättas av forskarna

Det mytomspunna 1600-talsskeppet Resande Man har gäckat vrakletare och historieskrivare i över 100 år. Förra året hittades vraket och nu har marinarkeologerna på Södertörns högskola genomfört den första vetenskapliga undersökningen. Den 6 maj invigs en mindre fotoutställning om vraket och dess historia i Nynäshamn. Upphittare och forskare deltar vid en vernissage.

Ett av de mest eftersökta och mytomspunna vraken i vår skärgård, Resande Man, hittades i maj förra året. Anders Franzén hade det på sin lista över vrak han ville hitta, men han och väldigt, väldigt många andra gick bet på det som Michael Ågren och Carl During lyckades med. De hittade Resande Man i skärgården kring Landsort i Nynäshamn.

Nu är den första vetenskapliga undersökningen utförd av det marinarkeologiska forskningscentret MARIS vid Södertörns högskola tillsammans med upptäckarna. De vet nu att Resande Man, eller Resande Mannen som skeppet kallades, sannolikt är världens bäst bevarade pinass från 1600-talet. De har även fått fram helt ny information om skeppets historia innan den blev ett vrak.

Resande Mannens dramatiska förlisning

Den Resande Mannen var ett svenskt örlogsfartyg som i november år 1660 var på väg mot Polen. Kung Karl X Gustav bedrev krig på flera fronter, och när kungen nu dött fick greve von Slippenbach i uppdrag att förhandla om fred på kung Karl XI:s förmyndarregerings uppdrag. På vägen blåste det upp till oväder och skeppet förliste i Stockholms södra skärgård.

Intresset att hitta vraket efter Resande Mannen har varit enormt i mer än hundra år. Många är även historierna om skeppet. En av dem Jan Mårtenssons "Akilles häl".

- De dramatiska historierna om förlisningen och sägnen om att skeppet skulle vara lastat med dyrbara skatter är anledningarna till att Resande Mannen blivit så mytomspunnet, berättar Johan Rönnby, professor i marinarkeologi vid Södertörns högskola.



Den första bilden av vraket taget med sidescan sonar. Resane Mannen - Marinarkeologi Södertörns högskola Foto: Michael Ågren

Det sägs att när Resande Mannen gått i en klippa och börjat sjunka, räddar man greven och skepparens älskarinna i en mindre båt. Denna kapsejsar dock, varpå alla drunknar utom greven. När skepparen ser sin älskarinna drunkna ska han ha dragit hatten över huvudet och kastat sig i vågorna. Resande Mannen går till botten och så även von Slippenbach. Ett antal personer ska ha räddats och eventuellt tagit hand om delar av skatten. Året därpå, sommaren 1661, gjorde Hans Albrecht von Trileben dykningar så att kanoner och pengar bärgades. Detta ska enligt historien ha lett till bråk med en medhjälpare, varpå von Treileben dör utfattig. För att lura andra har han sannolikt uppgivit fel djup på vrakplatsen, vilket är en av anledningarna till att vraket inte påträffats förrän nu, vilket uppdagades i samband med undersökningen.

Vissa har trott sig ha funnit vraket, men tills maj 2012 har det varit ett gäckande vrak.

- När Resande Mannen väl hittades var många skeptiska och till och med snudd på deprimerade, berättar Johan Rönnby. Många hade ägnat all sin fritid till att söka efter vraket och nu var det över.

Förhistorien hittills okänd

Marinarkeologerna har kartlagt skeppets historia innan förlisningen, vilket är en lika dramatisk historia.

1658 nämns skeppet, som då var i svensk tjänst, under namnet St Johannes, då det skulle transportera 120 danska krigsfångar. Det utbryter dock myteri ombord, skeppet erövras och fångarna friges genom att det seglar till Köpenhamn, förföljt av svenskarna. St Johannes deltar i slaget vid Öresund på dansk-holländska sidan och vid slaget vid Ebeltoft i Danmark, då det dock återerövras av svenska flottan under befäl av engelsmannen Coxe. Väl tillbaka i Sverige byter man namn på skeppet till Resande Mannen. Kanske är namnet en kommentar till skeppets nationella sidbyte. Nästa gång det nämns är i berättelser om förlisningen.

Välbevarat vrak med spännande fynd

Forskarna, i första hand Niklas Eriksson, har sedan fyndet gjordes genomfört den första marinarkeologiska undersökningen av vraket.

- Det är förvånande hur mycket som finns kvar i vraket, berättar Johan Rönnby. Både kanoner, saker från exempelvis köket men även mynt ligger synliga. Ett favoritfynd är von Slippenbachs toalett, en bronstratt! Det syns att ingen, förutom von Treileben, hittat vraket. Det är helt intakt.

Johan Rönnby berättar att Resande Mannen även skeppsbyggnadstekniskt är mycket intressant, det är världens bäst bevarade pinass. En pinass är den mindre klassen av örlogsfartyg, en snabbseglare perfekt för snabba uppdrag och för att beskydda konvojer med handelsfartyg.

Skeppsvrak som är äldre än 100 år är skyddade enligt Kulturminneslagen. För att utöka skyddet är vrakplatsen sedan i somras också belagd med dyk- och ankringsförbud.

Utställning i Nynäshamn

Den 6 maj klockan 18-20 invigs en mindre fotoutställning om Resande Mannen i Nynäshamns Turistbyrå i gästhamnen. Ett tiotal foton samt en planskiss visas upp med texter. Upptäckarna Michael Ågren och Carl During samt forskarna från MARIS vid Södertörns högskola Johan Rönnby och Niklas Eriksson samt Ingvar Sjöblom från försvarshögskolan och MARIS deltar.

- Vid vernissagen kommer upphittarna att berätta om när de hittade Resande Mannen. Forskarna kommer att berätta om skeppet och om sin forskningsrapport, berättar Maria Landin vid Nynäshamns kommun som tagit fram utställningen.


Pressmeddelande från: Södertörns högskola