Lördagen den 19 maj 2012

Hälften av svenskarna har problem med gasig mage

Det är vanligt att ha problem med magen – gaser, uppsvälldhet och ont i magen är mest förekommande. Över lag har kvinnor mer problem än män och det är skillnader i vilka sorts magproblem man har. 29 procent av kvinnorna förstoppning mot nio procent av männen. Den man helst diskuterar sina magproblem med är sin partner. Det visar en ny undersökning Kronans Droghandel har gjort tillsammans med Novus som 1 045 svenskar har svarat på.

Hälften av svenskarna (50 procent) har problem med gaser i magen. Andra vanliga symptom är uppsvälld mage (35 procent) och ont i magen (33 procent). Just gaser är mest vanligt både hos män (46 procent) och kvinnor (53 procent). Men generellt har dock kvinnor mer problem än män. 29 procent av kvinnorna uppger problem med förstoppning mot nio procent av männen. Undersökningen från Kronans Droghandel visar också att det är vanligare ju yngre man är.

- Det är viktigt att ta sina magbesvär på allvar. Gas i tarmarna kan bero på vad man ätit, stress med mera, men det kan också vara tecken på allvarligare sjukdomar. Om man är osäker kan man fråga på sitt lokala apotek där de kan hjälpa dig att göra en bedömning om du behöver söka vård. Det finns också receptfria läkemedel som verkar lokalt i tarmen och underlättar gasens passage, säger Carin Svensson, farmacichef på Kronans Droghandel.

Topp 6 – de vanligaste magproblemen

 • Gaser, totalt 50 %, kvinnor 53 %, män 46 %
 • Uppsvälld mage, totalt 35 %, kvinnor 47 %, män 23 %
 • Ont i magen, totalt 33 %, kvinnor 39 %, män 28 %
 • Diarré, totalt 30 %, kvinnor 30 %, män 31 %
 • Sura uppstötningar, totalt 25 %, kvinnor 25 %, män 25 %
 • Förstoppning, totalt 19 %, kvinnor 29 %, män 9 %

5 tips för gasig mage

 1. Motionera regelbundet
 2. Undvik att tugga tuggummi
 3. Försök undvika stress
 4. Undvik födoämnen som ger gaser kål, grönsaker och stora mängder frukt, kolsyrad dryck
 5. Tugga maten ordentligt

Magproblem inget man håller hemligt

Man har inga problem att diskutera sina magproblem med sin partner. 41 procent säger att de gör det även om män är lite mer restriktiva än kvinnor. Man håller heller inte igen – 57 procent av svenskarna fiser alltid eller ibland framför sin partner. Och kvinnor lika ofta som män.

Pressmeddelande från: Kronans Droghandel