Söndagen den 29 april 2012

"Skärp reglerna för telefonförsäljning"

Oseriös telefonförsäljning är ett växande problem. Krav på skriftligt godkännande av avtal vid all telefonförsäljning bör införas, skriver Konsumentverkets generaldirektör Gunnar Larsson och Post- och telestyrelsens generaldirektör Göran Marby på Svenska Dagbladets debattsida.

Både Konsumentverket och kommunala konsumentvägledare har i ett ökande antal anmälningar sett exempel på oseriös försäljning av allt från rakhyvlar till ppm-rådgivning. Också PTS får ta emot en hel del klagomål på oseriös telefonförsäljning av abonnemang för telefoni och bredband. Nyligen uppmärksammades att Konsumenternas försäkringsbyrå mottagit många klagomål vad gäller telefonförsäljning av ppm-rådgivning.En orsak till det ökande antalet anmälningar är oseriösa företags agerande vid telefonförsäljning. I andra fall kan företagen ha ärliga avsikter, men anlitar mindre nogräknade telemarketingbyråer.

Många av de drabbade konsumenterna vittnar om liknande händelseförlopp: De har blivit uppringda av en telefonförsäljare, men nekar bestämt till att ha tackat ja till något erbjudande. Ändå har de fått en avtalsbekräftelse för ett dyrt abonnemang i brevlådan. När de försöker invända mot företaget är det vanligt att de hotas med kravbrev, inkasso och kronofogden. Många konsumenter betalar då av rädsla för att få en betalningsanmärkning.

Det svåra med muntliga avtal i samband med telefonförsäljning är att konsumenter inte har något ”kvitto” på vad som avtalats. Det är i princip omöjligt att veta om de verkligen har fått höra om alla viktiga detaljer i avtalet. Det enda beviset som finns är ofta en ljudfil, där säljaren spelat in när konsumenten säger ja till att de har förstått vad avtalet går ut på, den så kallade ”accepten”. Hela samtalet finns dock sällan inspelat och det är därför svårt för en konsument att få rätt mot ett företag.

I flera intervjuer under den senaste tiden har finansmarknadsminister Peter Norman öppnat för ett lagkrav på skriftligt godkännande för avtal om finansiella tjänster som marknadsförs över telefon. Men det räcker inte – en skärpt lagstiftning behöver omfatta all telefonförsäljning.

Konsumenträttighetsdirektivet, som ska implementeras i Sverige och övriga EU, lämnar en möjlighet för medlemsstaterna att införa sådana regler. Med dagens teknik kan man även diskutera olika former av digitala lösningar, som till exempel e-legitimation eller elektronisk signatur, för att underlätta godkännande av ett avtal. En sådan lösning borde även branschen vara intresserad av.


Pressmeddelande från: Konsumentverket