Fredagen den 13 april 2012

Var tredje anställd har dålig kondition

Var tredje anställd har så dålig kondition att de kan ha svårt att prestera bra på jobbet. Det visar en ny undersökning av konditionen hos 53 000 anställda i hela landet, som hälsoföretaget Previa har gjort. Den låga konditionsnivån innebär också en ökad risk för att utveckla hjärt-kärlsjukdomar.

Previas konditionstester visar att 31 procent av de anställda har dålig kondition. Det gör att orken riskerar att inte räcka till på jobbet och innebär en ökad risk för att utveckla hjärt-kärlsjukdomar. 34 procent har medelgod kondition och 34 procent ligger på en hög nivå. I undersökningen uppger hälften av de anställda, 49 procent, att de har en stillasittande fritid eller endast motionerar lätt.

– Dålig kondition sliter på kroppen och ökar risken för att utveckla hjärt- och kärlsjukdomar. En halvtimmes rask promenad om dagen räcker för att orka med både arbetet och en aktiv fritid, säger Urban Svensson, företagsläkare och medicinskt ledningsansvarig på Previa.

Bland yngre män finns den största andelen anställda med dålig kondition. I gruppen män upp till 35 år ligger hela 39 procent under tillfredsställande nivå. Men samtidigt är det fler bland de unga männen som ägnar sig åt hård träning, 20 procent jämfört med 10 procent i riksgenomsnittet.

– Som arbetsgivare bör man uppmuntra och underlätta för de anställda att motionera regelbundet. En piggare personal med god kondition leder till bättre arbetsinsatser, färre sjukskrivningar och en mer framgångsrik verksamhet, säger Urban Svensson.

Statistiken kommer från en undersökning där hälsoföretaget Previa har kartlagt konditionen hos 53 000 anställda i hela landet mellan 2009 och 2011. I undersökningen har resultaten vid konditionstester på motionscykel vägts samman med intervjusvar.

Tre tips till arbetsgivaren för att främja goda motionsvanor

  1. Skattefri motion. Utnyttja möjligheten att erbjuda de anställda skattefria friskvårdsbidrag till motion, exempelvis i form av årskort på en träningsanläggning.
  2. Ordna en stegtävling. Stegräknare är ett effektivt sätt att bli medveten om hur mycket man rör på sig. En stegtävling kan skapa engagemang bland de anställda och öka motivationen.
  3. Få in mer rörelse i vardagen. Inför till exempel gående möten och ställ skrivaren längst bort i kontorslokalen – små åtgärder som kan göra stor skillnad.

Fyra tips för att få mer motion i vardagen

  1. Hoppa av bussen en hållplats för tidigt och gå sista biten.
  2. Ta cykeln korta sträckor i stället för bilen.
  3. Ta trappan i stället för hissen.
  4. Ersätt kaffepausen i soffan med en promenad.
Pressmeddelande från: Previa