Tisdag den 13 mars 2012

Illustratören Magnus Carlsson är årets Majblommekonstnär


Illustratören Magnus Carlsson är årets Majblommekonstnär. När 100 000 barn den 17 april fyller gator och torg för att börja sälja årets majblomma kommer Magnus Carlssons bilder samtidigt att synas på stan, i rutan och i skolorna. Magnus Carlsson är mest känd för sina animerade filmer och TV-serier som ”De tre vännerna... och Jerry”, ”Desmond” och ”Lisa”. Äran att gestalta vårt käraste vårtecken har genom tiderna gått till en rad kända svenska konstnärer, bland andra Lasse Åberg, Ilon Wikland och längre tillbaka Carl Larsson. Och syftet är högaktuellt: att förbättra tillvaron för barn som lever i ekonomisk utsatthet.

– Det är förstås hedrande att tillhöra en sådan här skara konstnärer, säger Magnus Carlsson. Men framför allt är det viktigt eftersom Majblomman gör mycket för barn som lever i familjer med mycket små marginaler. Att vara med om ett sådant här projekt som faktiskt kan påverka andra att få det lite bättre känns superkul.

Frågan om barns fattigdom är högaktuell. Grundidén med Majblomman är att barn hjälper barn genom försäljningen av majblommor. Från intäkterna delas pengar ut som bidrag till saker som barn kan behöva – en cykel, gympaskor, glasögon och annat. Men det finns också ett pedagogiskt och folkbildande syfte. Därför tar Majblomman varje år fram ett skolmaterial som lärare och elever kan använda för att prata om barns ekonomiska utsatthet. Det består i år av ett digitalt spel, även det illustrerat av Magnus Carlsson. Han har också gjort de reklamfilmer som kommer att gå i tv och sociala medier under insamlingsperioden. Magnus Carlssons ton och manér känns förstås igen i materialet.

– Det är en lätt svart humor med medmänsklighet och värme. Jag har velat väcka sympatier för de här barnen som inte kan få det som de flesta tar för givet. De barnen kommer alltid i kläm, hamnar utanför, de kan inte följa med på skolutflykter och annat. Men jag ville också visa hur lite som krävs, hur stor skillnad ett litet bidrag gör.

På Majblomman är man glad över att Magnus Carlsson har tagit sig an uppdraget som Majblommekonstnär.

– Magnus Carlssons bilder och busiga ton är särskilt välkända bland barn och unga, säger Lena Holm, generalsekreterare på Majblomman. Vi hoppas att fler ska få upp ögonen för konsekvenserna av barnfattigdom. Ibland tenderar debatten att fastna i hur fattigdom ska definieras, men barns behov är omedelbara och det är viktigt att förstå hur det är att leva när familjen har små eller obefintliga marginaler, hur man utestängs från det som är självklart för andra.

Årets majblomma börjar säljas den 17 april. Förra året samlade barnen in 52,5 miljoner kronor på två veckor. Målet är att öka årets insamling så att fler barn ska kunna få bidrag till en cykel, glasögon, gympaskor, sommarläger eller något annat som barn behöver för att dela gemenskapen med sina kamrater i skolan och på fritiden.

Bakgrund

Barnhjälpsorganisationen Majblomman har ända sedan 1907 engagerat en konstnär som inför årets insamlingsperiod, då barn säljer årets majblomma, tar fram en affisch. Från början var det den enda reklammöjlighet som fanns men i dag görs det för att hålla en hundraårig tradition vid liv.

Till de kända konstnärer som fått uppdraget genom åren hör Carl Larsson 1912, Lennart Jirlow 1987 och på senare år Ilon Wikland, Lasse Åberg, Caroline af Ugglas, Ernst Billgren och förra året Peter Appelgren.


Pressmeddelande från: Majblommans Riksförbund