Torsdag den 1 mars 2012

Gullspångslaxen ska räddas


Fortum lägger ut nytt lekgrus till den unika Gullspångslaxen. Detta är ett led i det långsiktiga arbetet med att säkerställa biologisk mångfald och naturvärden i området Åråsviken – Gullspångsälven. Lekgruset behövs för att laxen ska kunna fortplanta sig. Sammantaget beräknas insatserna för laxen kosta mellan 60 och 65 miljoner kronor.

Gullspångslaxen är en unik insjölevande laxstam, något som förekommer endast på några få ställen i världen. De kvarvarande stammarna i Vänern - Klarälvslaxen och Gullspångslaxen - uppstod för ca 8000 år sedan då Vänern genom landhöjningen avsnördes från havet. Det är därför ett alldeles särskilt ansvar att bevara just dessa laxstammar.

- Vi lägger ut nytt lekgrus för att förbättra laxens och öringens möjligheter att fortplanta sig eftersom delar av lekgruset spolats bort. Tekniska problem i kraftverket medförde ett extraordinärt högt vattenflöde i forsen under en period från dec 2011 till jan 2012. Eftersom det som hänt är en helt ny företeelse vill vi starta upp ett utvecklingsarbete för att hitta metoder och tekniska lösningar som minskar risken att lekgris spolas bort i framtiden, berättar Marco Blixt på Fortum.

Redan år 2003 skrev Fortum tillsammans med dåvarande Fiskeriverket numera Havs- och Vattenmyndigheten, Gullspångs kommun, Kammarkollegiet, Laxfond Vänern samt länsstyrelserna i Västra Götalands och Värmlands län på en avsiktsförklaring om att tillsammans rädda Gullspångslaxen och öringen. Sedan dess har en lång rad åtgärder vidtagits genom ett gemensamt förvaltningsråd.

- Sedan starten 2003 har vi tillsammans säkerställt en lång rad åtgärder för att rädda laxen. Det har handlat om biotopåtgärder för att förbättra och skapa nya lek- och uppväxtområden, byggande av en laxtrappa upp till Gullspångsforsen, ökad minimitappning och mycket annat, säger Robert Skogh, miljöinspektör i Gullspång.


Pressmeddelande från: Fortum Sverige AB