Måndag den 27 februari 2012

Trollhättan och Titanic på Lödösehus


I år är det 100 år sedan Titanic förliste. Katastrofen var den första globala nyheten, en händelse som påverkade både sin samtid och framtiden. Ombord på Titanic fanns folk från hela världen och från alla samhällsklasser. 123 var svenskar, 89 omkom. Många var från Västsverige, en var från Trollhättan.

I utställningen på Lödösehus som öppnar 14 april berättas två gripande historier från Trollhättan, en om döden och en om livet.

Trollhättan ligger långt ifrån platsen där Titanic sjönk, och där skeppet vilar fyra kilometer ner på Atlantens botten. Men Trollhättan påverkades djupt av katastrofen. Ombord på Titanic fanns en ung Trollhättebo, Henrik Kvillner. Han var en begåvad ingenjör som jobbade på Trollhätte Kanalverk och hade fått ett stipendium för att studera vidare i Amerika. Henriks öde under Titanics förlisning vävdes samman med tre andra unga västsvenskars öden som han hade träffat ombord. Endast en av dessa fyra skulle överleva natten.

- Titanic har fängslat världen ändå sedan förlisningen. Det kändes viktigt att uppmärksamma 100 årsdagen och i samband med den ta tillfället att visa upp och berätta om den lokala koppling till Titanic som finns i Trollhättan och närområdet, säger Esther O´Hara som arbetar med utställningen.

Trollhättan har en stolt och välkänd industrihistoria. Trots detta är det få som känner till att en del av Titanics utrustning kom från Trollhättan, och att just denna utrustning spelade en avgörande roll i hur många liv som kunde räddas under förlisningen.

Dävertarna som användes för att sjösätta livbåtarna var av en ny design och monterades ihop på Nydqvist & Holm i Trollhättan. Företaget hade fått det prestigefyllda uppdraget av White Star Line, rederiet som ägde Titanic. Dävertarna ritades av den svenske uppfinnaren och affärsmannen Axel Welin. När dävertarna skeppades iväg från Trollhättan för att monteras på Titanic i Belfast var det ingen som trodde att de skulle behöva användas. Titanic sades vara osänkbar. Dävertarna höll och räddade över 700 liv. Hade det bara funnits livbåtar för alla ombord hade alla kommit tryggt iväg.

– Under arbetet med Titanic-utställningen har tankarna även gått till Costa Concordia. Det var en kuslig och tragisk påminnelse om att sjösäkerheten kanske inte har förbättrats så mycket efter Titanic-katastrofen. Trots att det fanns livbåtar för alla ombord var evakueringen kaotisk och det var några som miste livet, fortsätter Esther.

Världen är liten. En ganska okänd industristad långt borta från olycksplatsen – Trollhättan - hjälpte till att rädda många liv under den dramatiska natten. Dävertarnas historia har varit bortglömd länge, men som är viktig att lyfta fram då det är en av få ljusa berättelser som finns om Titanic.



Pressmeddelande från: Västarvet