Lördag den 25 februari 2012

Hästantalet ökar – orsaker har synliggjorts men också brister i register


Från 2004 till 2010 har antalet hästar ökat med drygt tio procent i Sverige. Jordbruksverket och Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS, ville tillsammans synliggöra orsaker till den skattade ökningen och skapa mer kunskap kring hur hästpopulationen i Sverige ser ut. Resultatet har samlats i rapporten Hästskattningarna 2004 och 2010 – en analys utifrån näringens perspektiv som publiceras i dag.

Åsa Braam, agronom och rapportförfattare, har undersökt statistik och olika register för att synliggöra orsaker till den skattade ökningen av hästar. En orsak är att importen av hästar till Sverige har ökat. Analysen visar bland annat att tävlingslicenser hos Svenska Ridsportförbundet som gäller utlandsfödda hästar har dubblerats mellan 2004 och 2010. Samtidigt har det totala antalet ansökta tävlingslicenser ökat med närmare 60 procent under samma period.

– Den samlade bilden som analysen ger är att importen av hästar har ökat, säger Åsa Braam. Det är dock svårt att dra slutsatser om förändringar i hästantalet då vi bedömer att mörkertalet av hästar i landet är stort i och med att många hästar, både svenskfödda och importerade, inte finns i några register.

Hästskattningarna från 2004 och 2010 gjordes vid olika tidpunkter på året, där 2004 års skattning utfördes i oktober medan den 2010 skedde i juni. Det har visat sig vara en bidragande faktor till ökningen och ger en uppskattad skillnad i hästantalet med 6 000-8 000 hästar. Detta bekräftar att det är en fördel att utföra skattningar vid samma tidpunkt på året för att underlätta kommande jämförelser.

Hästnäringen behöver bli bättre på att använda och uppdatera register

– Som paraplyorganisation har HNS ett uppdrag att ta tillvara hästnäringens intresse, säger Stefan Johanson, VD HNS. Vi ser att hästnäringen behöver bli bättre när det gäller statistik. För oss är nämligen fakta om hästnäringen väldigt viktig när vi talar med beslutsfattare och myndigheter.

Analysen visar att det finns hästar som inte är registrerade hos någon avelsorganisation och att döda hästar inte alltid rapporteras in. Mycket tyder alltså på att det finns ett mörkertal av hästar i landet. Dessutom finns det fortfarande hästar som saknar hästpass, vilket alla hästar ska ha sedan tio år tillbaka.

– För en hästköpare ska det vara självklart att ställa krav på att pass följer med hästen, säger Helena Kättström, på Jordbruksverkets avdelning för djurskydd och hälsa. Då slipper hästägaren många bekymmer och regeln är helt enkelt att passet ska vara där hästen är.


Pressmeddelande från: Jordbruksverket