Måndag den 20 februari 2012

Noshörningsflytt på Malmö Museer


Den senaste tiden har ett antal stölder av noshörningshorn skett både på museer och i djurparker runt om i Europa. Vid flera tillfällen har metoderna vid stölderna varit våldsamma. Det gjorde att Malmö Museer bestämde sig för att tills vidare ta bort den svarta uppstoppade spetsnoshörning som visats i utställningen Färg, Form, Funktion på Slottsholmen.

”Vi gjorde bedömningen att personalens och besökarnas säkerhet kan äventyras grund av vår utställda noshörning, så tyvärr kände vi oss tvungna att fatta det här beslutet”, kommenterar museichef Göran Larsson. ”Det är så klart väldigt tråkigt att inte kunna visa ett så spännande föremål.”

Flytten

I förra veckan gick så flytten av spetsnoshörningen. Att flytta en gammal uppstoppad noshörning är i sig en utmaning. Först behövde temperaturen i montern kontrolleras liksom skicket på skinnet, som delvis krackelerat och spruckit av hantering och tidens tand. Sedan följde nedmontering av glas, trä och bottenmaterial för att frilägga noshörningen. Med hjälp av en pallyft transporterades sedan noshörningen genom lokalerna och nerför trappstegen ut mot friheten och ett säkrare förvar. Det krävdes sex personer och fyra bärselar för att få noshörningen nerför trappstegen. Se bifogade pressbilder från flytten.

Handeln med noshörningshorn

Noshörningar har funnits på jorden i 60 miljoner år. Under miocentiden (för ca 20 miljoner år sedan) fanns hela 30 noshörningsarter. Idag finns det bara fem arter kvar och alla är utrotningshotade, främst på grund av den illegala tjuvjakten. Noshörningshorn efterfrågas i orientalisk medicin men också till snidade skaft på knivar etcetera. Internationell handel med noshörningshorn är förbjuden, men hornet är eftertraktat och priserna på den svarta marknaden mycket högt.
Källa: Världsnaturfondens hemsida


Pressmeddelande från: Kulturförvaltningen i Malmö