Torsdag den 15 december 2011

Ny undersökning: Var fjärde svensk klarar bara en månad utan lön


Max en månad. Varje fjärde svensk klarar sig inte längre än så om löneutbetalningen i december uteblir. ”Det är en otrolig osäkerhet för många medborgare att veta att pengarna bara räcker i fyra veckor om lönekontot inte fylls på vid månadsskiftet”, säger Philip Lerulf, skribent och projektledare på Timbro.

I en ny undersökning som Demoskop har gjort på uppdrag av Timbro svarar 23 procent att de skulle klara som längst fyra veckor om de inte fick någon inkomst i slutet av december.
I åldrarna 40-49 år, personer som befinner sig mitt i yrkeslivet och ofta har försörjningsansvar för barn och familj, skulle hela 28 procent klara sig max en månad utan att låna pengar.

- Det är häpnadsväckande siffror. Bilden av Sverige som ett mycket rikt och välmående land kommer på skam när man ser att mycket stora grupper helt saknar marginaler i den egna privatekonomin. Det är särskilt allvarligt att personer som har en familj att ta hand om inte har ett tillräckligt stort sparande för att klara tillfälliga inkomstbortfall, säger Philip Lerulf.

För att lindra den utsatthet som bristen på ekonomiska marginaler innebär måste fler få möjlighet att bygga upp ett privat sparande, säger Philip Lerulf. Det skulle vara en politik med mycket kraftigt stöd i opinionen.

Hela 66 procent av de tillfrågade i undersökningen från Demoskop tycker att regeringen skattemässigt bör gynna privat buffertsparande, det vill säga underlätta ett kortsiktigt sparande som inte är uppbundet i aktier eller pensionsfonder.

- Trygghet förutsätter att man har marginaler och slipper ta dyra lån eller köpa på kredit för att klara vardagsekonomin. Stödet för att regeringen skattemässigt ska uppmuntra ett ökat privat sparande är dessutom mycket starkt bland både låg- och höginkomsttagare.


Pressmeddelande från: Timbro