Onsdag den 14 december 2011

Linda Andersson fick världens tuffaste jobb


Linda Andersson är 32 år, jobbar på bank och bor i Täby utanför Stockholm. I början på januari lämnar hon sin svenska vardag för att under tre veckor ha världens tuffaste jobb – att vara jordbrukare med en dagslön på tio kronor i byn Katelaba i Uganda.
­– Det här är en viktig utmaning, och ett äventyr för livet, säger Linda.

För att uppmärksamma kvinnornas situation i fattiga länder och visa hur jämställdhet kan minska fattigdom gick Kooperation Utan Gränser i oktober ut med en platsannons där man sökte en kvinna till världens tuffaste jobb, det som bonde i Afrika. När ansökningstiden passerat i början av november hade 49 kvinnor sökt tjänsten. Till slut föll valet på tvåbarnsmamman Linda Andersson från Täby utanför Stockholm. Lindas uppgift blir förutom själva jordbruksarbetet att blogga från fältet och beskriva de förhållanden som miljontals kvinnor i fattiga länder lever under.

– För mig var det en självklarhet att söka jobbet. Det är individer som förändrar världen, säger Linda Andersson.

– Jag vet inte vad som kommer att bli tuffast. Jag vet ju att det är långa dagar och hårt kroppsarbete, bland annat med bomullsskörd. Jag har ju rest en del, och min farmor och farfar hade en gård, men själv är jag verkligen ingen jordbrukare.

Kooperation Utan Gränsers förhoppning är att kampanjen och Lindas jobb i Uganda kan hjälpa till att visa på en annan verklighet. Genom kampanjen hoppas Kooperation Utan Gränser även kunna visa på vikten av att arbeta med jämställt bistånd samt av att arbeta med hjälp till självhjälp som metod i biståndet. Beräkningar gjorda av FN:s jordbruksorgan FAO visar att om kvinnor gavs möjlighet att bruka jorden på samma villkor som män skulle skördarna öka så mycket att 100 miljoner människor skulle slippa gå hungriga.

– Genom att låta en svensk kvinna prova på livet som bonde på en gård i Uganda några veckor försöker vi få orättvisan konkret och begriplig. 700 miljoner kvinnor och flickor på landsbygden beräknas leva i extrem fattigdom. Kvinnorna tar oftast en stor del ansvaret för jordbruket samtidigt som de sköter om barnen och hushållet. Medan männen fattar besluten och tar hand om pengarna, säger Ola Richardsson, kommunikationschef på Kooperation Utan Gränser.

– Vår filosofi är alltid hjälp till självhjälp. Vi ordnar studiecirklar i jämställdhet, utbildar bönder i effektiva jordbruksmetoder och stödjer dem att starta små kooperativ.


Pressmeddelande från: Kooperation Utan Gränser