Tisdag den 13 december 2011

Genetiskt viktiga vargar flyttade


Naturvårdsverket har flyttat en genetiskt viktig vargtik och den hane som slagit följe med tiken. Flytten av vargparet från Idre fungerade enligt planerna i gott samarbete med Idre sameby och länsstyrelsen.

Av hänsyn till vargarnas säkerhet kan utsläppsplatsen inte anges förrän vargarna, som varit sövda, har återhämtat sig i lugn och ro efter flytten. Vargarna sövdes från helikopter och därefter transporterades de med bil till utsläppsplatsen. Naturvårdsverket kommer att informera om utsättningsplatsen så snart vargarna har återhämta sig. Det kan ta några dagar.

Utsättningsplatsen fungerar som en sluss. När vargarna har återhämtat sig efter flytten börjar de röra sig från utsättningsplatsen. Erfarenhet från både Sverige och Nordamerika från tidigare flyttar av varg visar att de vandrar iväg från utsläppsområdet. Vart vargarna väljer att ta vägen eller var de bildar revir går inte att förutse.

Östlig vargtik med värdefulla gener

Vargtiken är den tik som flyttades från Tossåsens sameby i våras till Örebro län. Därifrån vandrade hon in i Norge och åter till Sverige och bildade revir i Idre sameby. Vargtiken är en invandrad varg med östligt ursprung som kommer med helt nya gener och är därför väldigt värdefull för den skandinaviska vargstammen. Hanen är en skandinavisk varg.

Anledningen till att vargarna behövde flyttas var att renskötseln i området allvarligt försvåras av vargarnas närvaro. Förhoppningen är att vargparet ska etablera sig på en annan plats och få valpar som bidrar till att genetiskt förstärka vargstammen i Sverige.

Regeringsuppdraget genetisk förstärkning av vargstammen

Naturvårdsverkets har uppdrag från regeringen att stärka den svenska vargstammen genetiskt. Inför flytten av vargarna harNaturvårdsverket gått igenom de förslag till utsättningsplatser för varg, däribland som åtta länsstyrelser har lämnat på uppdrag av regeringen och beslutat vilken plats som ska användas.



Pressmeddelande från: Naturvårdsverket